Jestem jedną z tych osób, które preferują śniadania na słono. Niestety, mimo że jestem dietetykiem, od czasu do czasu sama wpadam w śniadaniową rutynę. Czytaj standardowo chleb, serek, wędlina i trochę warzyw. Tymczasem jest tyle możliwości, nie warto ograniczać się do utartych schematów. Warto natomiast urozmaicać kanapki tak, żeby były i zdrowe, i łatwe w przygotowaniu. Dziś przygotowałam dla Was trzy przepisy na pasty kanapkowe, które najlepiej sprawdzają się w roli dobrych dodatków do pieczywa . Pierwszy z nich, czyli pasta z zielonego groszku, to coś dla fanów warzywnych smarowideł bez jajek i nabiału. Drugi to klasyk, czyli pasta jajeczna z tuńczykiem. Trzeci przepis to z kolei źródło dobrego tłuszczu i białka, czyli połączenie jajka z awokado. Na końcu wpisu znajdziecie także inne przepisy na pasty, które do tej pory ukazały się na blogu.

Przepisy na zdrowe pasty kanapkowe1. Pasta z zielonego groszku i awokado

SKŁADNIKI

  • 1 puszka groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • spora garść świeżych listków bazylii
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 dojrzałe, miękkie awokado
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

Groszek przepłucz i odsącz, awokado przekrój na pół i wydrąż miąższ. Wszystkie składniki zblenduj lub rozdrobnij widelcem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.

Przepisy na zdrowe pasty kanapkowe 

Przepisy na zdrowe pasty kanapkowe

2. Pasta jajeczna z tuńczykiem

SKŁADNIKI

  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1 ogórek kiszony
  • 1/2  czerwonej cebuli
  • pół puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku

Jajka, ogórka i cebulę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z tuńczykiem i jogurtem, dopraw do smaku.

Przepisy na zdrowe pasty kanapkowe

3. Pasta jajeczna z  awokado

SKŁADNIKI

  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie 1 – 2 łyżeczki jogurtu greckiego

Jajka posiekaj w kosteczkę i przełóż do miseczki. Czosnek zetrzyj. Awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę, miąższ pokrój w kosteczkę i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z czosnkiem. Dodaj do jajek, wymieszaj z jogurtem i dopraw.

Przepisy na zdrowe pasty kanapkowePRZEPISY NA INNE  PASTY KANAPKOWE:

Z MARCHEWKI I BURAKA
Z BOBU
Z BAKŁAŻANA I CUKINII
Z FASOLI
DIETETYCZNY KREM CZEKOLADOWY

  • TheAniutka

    Jak długo można przechowywać takie pasty? Czy wsysaczy je zamknąć w szczelnym pudełeczku czy trzeba je również zalać oliwą? 😉

    • U mnie tak szybko znikają, że nawet nie miałam okazji sprawdzić 😀 Myślę że 2 i 3 pasta krótko postoi ze względu na jajka i rybę, tak góra 2, ewentualnie 3 dni. Ta z groszku może trochę dłużej.