Jestem jedną z tych osób, które preferują śniadania na słono. Niestety, mimo że jestem dietetykiem, od czasu do czasu sama wpadam w śniadaniową rutynę. Czytaj standardowo chleb, serek, wędlina i trochę warzyw. Tymczasem jest tyle możliwości, nie warto ograniczać się do utartych schematów. Warto natomiast urozmaicać kanapki tak, żeby były i zdrowe, i łatwe w przygotowaniu. Dziś przygotowałam dla Was trzy przepisy na pasty kanapkowe, które najlepiej sprawdzają się w roli dobrych dodatków do pieczywa . Pierwszy z nich, czyli pasta z zielonego groszku, to coś dla fanów warzywnych smarowideł bez jajek i nabiału. Drugi to klasyk, czyli pasta jajeczna z tuńczykiem. Trzeci przepis to z kolei źródło dobrego tłuszczu i białka, czyli połączenie jajka z awokado. Na końcu wpisu znajdziecie także inne przepisy na pasty, które do tej pory ukazały się na blogu.
1. Pasta z zielonego groszku i awokado
SKŁADNIKI
- 1 puszka groszku
- 1 ząbek czosnku
- spora garść świeżych listków bazylii
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
Groszek przepłucz i odsącz, awokado przekrój na pół i wydrąż miąższ. Wszystkie składniki zblenduj lub rozdrobnij widelcem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
2. Pasta jajeczna z tuńczykiem
SKŁADNIKI
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1 ogórek kiszony
- 1/2 czerwonej cebuli
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1-2 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
Jajka, ogórka i cebulę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z tuńczykiem i jogurtem, dopraw do smaku.
3. Pasta jajeczna z awokado
SKŁADNIKI
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1/2 małego ząbka czosnku
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie 1 – 2 łyżeczki jogurtu greckiego
Jajka posiekaj w kosteczkę i przełóż do miseczki. Czosnek zetrzyj. Awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę, miąższ pokrój w kosteczkę i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z czosnkiem. Dodaj do jajek, wymieszaj z jogurtem i dopraw.
PRZEPISY NA INNE PASTY KANAPKOWE:
Z MARCHEWKI I BURAKA
Z BOBU
Z BAKŁAŻANA I CUKINII
Z FASOLI
DIETETYCZNY KREM CZEKOLADOWY
Jak długo można przechowywać takie pasty? Czy wsysaczy je zamknąć w szczelnym pudełeczku czy trzeba je również zalać oliwą? 😉
U mnie tak szybko znikają, że nawet nie miałam okazji sprawdzić 😀 Myślę że 2 i 3 pasta krótko postoi ze względu na jajka i rybę, tak góra 2, ewentualnie 3 dni. Ta z groszku może trochę dłużej.