Często słyszy się o faszerowanej papryce czy cukinii, natomiast rzadziej przychodzi nam do głowy zrobienie tego samego z … pomidorami. Tymczasem okazuje się, że faszerowane pomidory to efektowne danie, które pozwala na spojrzenie na te „kanapkowe” warzywa z nieco innej strony. Do farszu użyłam słodkim ziemniaków w połączeniu z mleczkiem kokosowym i ostrą papryką, co nadało daniu ciekawego smaku i charakteru.

 

Pomidory faszerowane batatami
Porcje 3
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 1 duży batat
  2. 6 pomidorów
  3. 1 łyżka mleczka kokosowego
  4. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  5. 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  6. 1-2 ząbki czosnku
  7. 100 g sera (np. mozzarella)
Przygotowanie
  1. Batata obierz i pokrój w dużą kostkę. Ugotuj do miękkości (15-20 minut), a następnie odłóż do przestygnięcia.
  2. Zblenduj batata z przyprawami, mleczkiem kokosowym i czosnkiem na gładką masę.
  3. Pomidory umyj, następnie delikatnie wydrąż miąższ (nie będzie już potrzebny, odłóż go np. do zupy)
  4. Nafaszeruj pomidory masą ziemniaczaną, ułóż w naczyniu do zapiekania lub na blaszce z papierem do pieczenia.
  5. Piecz około 15-20 minut w 190 stopniach, następnie na wierzch połóż kawałki sera i zapiekaj jeszcze kilka minut aż się rozpuści.
  6. wyjmij z piekarnika i poczekaj 2-3 minuty aż pomidory lekko ostygną. Podawaj np. ze świeżymi ziołami i sałatką warzywną. Smacznego!
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
Pomidory faszerowane batatami fitPomidory faszerowane batatami fitPomidory faszerowane batatami fit    Pomidory faszerowane batatami fit Pomidory faszerowane batatami fit Pomidory faszerowane batatami fit

  • Dario, Twoj artykul spadl mi z nieba! Wlasnie niedawno odkrylam bataty (robilam „zdrowe frytki”) i chetnie wyprobuje jakies nowe przepisy 🙂 Ten wyglada wyjatkowo smakowicie, a na dodatek jest wegetarianski i zdrowy! Wielkie dzieki !