Dzisiaj chciałabym Wam polecić pewne czasopismo, które czytam właściwie odkąd tylko pojawiło się na rynku. Tak naprawdę jest jednym z nielicznych (w dodatku w przystępnej cenie!), któremu można zaufać. I co ważne jest skierowane nie tylko dla dietetyków, ale także dla niewykształconych w tym kierunku osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę na temat zdrowego żywienia. Mowa oczywiście o Food Forum, czyli dwumiesięczniku specjalistycznym poświęconym zagadnieniom żywności i żywienia.

O czym jest Food Forum?

To dwumiesięcznik poruszający kwestie zapobiegania chorobom i ich leczenia za pomocą diety. Powołując się na najnowsze badania autorzy artykułów zamieszczanych na jego łamach pokazują nie tylko jak odżywiać się zdrowo, ale też jak w racjonalny sposób sięgać po suplementację, a także zwracają uwagę na to, że aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem warunkującym zachowanie zdrowia.

food forum czasopismoKażdy numer to około 120 stron bardzo wartościowej wiedzy żywieniowej i okołożywieniowej. W bieżącym numerze (luty/marzec) znajdziecie m.in. następujące artykuły:

  • Mikroflora jelitowa a otyłość, czyli bakterie na straży kilogramów

Nadwaga i otyłość stanowią coraz poważniejszy problem społeczny, szczególnie w krajach o wysokim stopniu uprzemysłowienia. Skala problemu jest na tyle poważna, iż w krajach wysoko rozwiniętych mówi się coraz częściej o epidemii otyłości. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 2005 r. na świecie było 400 mln osób otyłych, a 1,6 mld miało nadwagę. Prognozy na 2015 r. przewidywały, że liczba osób otyłych powyżej 15. roku życia wzrośnie do ok. 700 mln, czyli niemal dwukrotnie w stosunku do danych z 2005 r. Jak zatem radzić sobie z nadmierną masą ciała?

  • Czystek – prawdziwa „bomba” witalna

Kolejna roślina – obok zielonej herbaty, lapacho czy yerba mate – która zasługuje na uwagę. Znane są jej liczne właściwości lecznicze, takie jak korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zwłaszcza na odporność czy działanie detoksykacyjne. W ramach artykułu:

  • Potencjał antyoksydacyjny, a może inne alternatywne działanie?
  • Działanie terapeutyczne
  • Optymalny sposób na przygotowanie naparu
  • Substancje o działaniu aktywnym zidentyfikowane w zielu czystka
  • Porównanie zawartości glikozydu mirycetyny w różnych surowcach roślinnych
  • Herbata i jej właściwości.

Herbata jest napojem spożywanym przez 2/3 ludności na świecie, a jej orzeźwiający smak poznano już ok. 5 tys. lat temu. Oprócz właściwości sensorycznych cechuje się imponującym składem, stąd też w ostatnich dziesięcioleciach zaobserwowano znaczący wzrost badań naukowych oceniających wpływ tego napoju na organizm człowieka.

Dodatkowo poczytacie także o walorach zdrowotnych kawy, ostropestu, czy zastosowaniu ksylitolu. W obecnym numerze Food Forum mamy też przepisy na zdrowe pasty kanapkowe, artykuł na temat kształtowania kobiecej sylwetki czy znaczenia węglowodanów w diecie sportowca. Słowem każdy znajdzie coś dla siebie 🙂

Natomiast jeśli chodzi o nadchodzący numer kwietniowy, mogę zdradzić że przeczytacie tam m.in. o:

  • Owocach goji w ramach działu superfoods
  • Stresie psychologicznym i jego wpływie na występowanie otyłości
  • Zaburzeniach odżywiania
  • Znaczeniu stresu oksydacyjnego i wolnych rodników w rozwoju chorób cywilizacyjnych

Coś, co mi się szczególnie podoba w tym czasopiśmie to wiarygodność przekazywanych informacji. Wszystko jest napisane w oparciu o najnowsze badania naukowe, co w dobie Internetu i związanego z tym chaosu informacyjnego nie jest wcale tak oczywistą sprawą. Teksty są wyważone i poparte bibliografią, bez niesprawdzonych nowinek i sensacji, o które tak łatwo w wielu pseudonaukowych gazetach.

Gdzie można kupić FF?

Stacjonarnie znajdziecie je głównie w Empiku. Ja jednak polecam Wam zakup internetowy (najlepiej prenumeratę) – nie tylko ze względu na wygodę, ale też na dodatki Food Forum EXTRA (czyli książeczki, które obejmują szczegółowe analizy przypadków w wybranych chorobach).

Wraz z wydaniem kwiecień/maj swoją premierę będzie miało kolejne, odświeżone wydanie dodatku EXTRA do prenumeraty, w którym znajdziecie informacje na temat badań laboratoryjnych w gabinecie dietetyka, tj:

  • Przegląd najczęściej wykonywanych badań z krwi wraz z oznaczeniami i interpretacją wyników
  • Wskazania jakie badania warto wykonać, a z jakich można zrezygnować
  • Pełny opis przypadku – case study pacjenta: wyniki badań, ich interpretacja, pełny opis diagnozy oraz zalecony plan żywieniowy

Prenumeratę zamówić można w dwóch wersjach – papierowej ekonomicznej lub papierowej premium z dostępem do pełnego archiwum czasopisma od początku jego istnienia (to aż 17 numerów!), ale o tym doczytacie już na stronie prenumeraty tutaj 🙂

Wraz z Food Forum przygotowałam dla Was specjalna promocję. Jeśli dokonacie zakupu  prenumeraty poprzez ten link otrzymacie prezent – pendrive z pełnym archiwum czasopisma z 2016 roku w wersji elektronicznej. Promocja z archiwalnymi numerami obowiązuje do 31 marca (Food Forum wyśle je opłaceniu przez Was prenumeraty, wysyłka tylko na terenie Polski).

To ważne, żeby skorzystać właśnie z tego linku, ponieważ tylko do zamówień złożonych za pośrednictwem mojego bloga każdy prenumerator otrzyma prezent.

Wpis powstał oczywiście we współpracy z Food-Forum, ale nie poleciłabym Wam czegoś, do czego sama nie mam przekonania. Tak jak pisałam – czasopismo kupuję od samego początku i Wam też polecam zakup lub chociaż rzucenie okiem na treść. Naprawdę warto. 

food forum czasopismo