Bardzo prosty obiad, który z powodzeniem można zabrać do pracy. Papryka w połączeniu z ananasem to moje ostatnie odkrycie, które gorąco Wam polecam. Szczególnie w towarzystwie słodko-kwaśnego sosu. Pycha! 🙂

Duszona papryka z ananasem w sosie pomidorowym
Porcje 3
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 1 łyżeczka oleju kokosowego
  2. 1 cebula, posiekana
  3. 3 ząbki czosnku, posiekane
  4. 3 papryki, pokrojone w drobną kostkę lub paski (u mnie zielona, żółta i czerwona)
  5. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  6. 1 puszka pomidorów
  7. 3 łyżki octu jabłkowego
  8. 0,3 litra bulionu warzywnego
  9. 1 puszka kukurydzy (400 g)
  10. 1 świeży ananas pokrojony w kostkę
  11. 100 g brązowego ryżu (waga przed ugotowaniem)
  12. sól, pieprz
  13. opcjonalnie kawałki papryczki chili
Przygotowanie
  1. Zacznij od ugotowania brązowego ryżu.
  2. W czasie gotowania ryżu rozgrzej olej kokosowy na patelni. Następnie dodaj i zeszklij cebulę, a po chwili dorzuć czosnek.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę, dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu kilka minut.
  4. Dodaj pomidory, ocet jabłkowy i bulion warzywny. dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i przykryj.
  5. Po kilku minutach zdejmij pokrywkę z patelni. Trzymaj potrawę na ogniu aż większość płynu wyparuje, a papryka będzie wystarczająco miękka (ale nie rozgotowana) .
  6. Na koniec dodaj odsączoną kukurydzę wraz z kawałkami ananasa (i ewentualnie papryczką chili). Wymieszaj i podduś chwilę na wolnym ogniu.
  7. Podawaj z brązowym ryżem lub. np kaszą jaglaną. Smacznego!
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
papryka duszona z ananasem
papryka duszona z ananasem