To ciasto, mimo że zrobione z mrożonych owoców, kojarzy mi się z nadchodzącą wiosną. Jest lekkie i kolorowe – idealne na ciepły, słoneczny dzień. W dodatku jest tak proste, że jestem pewna że każdy sobie z nim poradzi. Smak waniliowej kaszy jaglanej genialnie się komponuje z truskawkami i jagodami. Polecam jako zdrowy deser, po którym nie dopadną Was wyrzuty sumienia 🙂 

Ciasto z kaszy jaglanej z owocami
Porcje 6
Oceń
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr
Łączny czas
1 hr 15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr
Łączny czas
1 hr 15 min
Składniki
  1. 450 g ugotowanej (ok. 150 g surowej) kaszy jaglanej (powinna być miękka, nie al dente)
  2. 1 jajko
  3. 2 łyżki oleju kokosowego
  4. 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  5. 5 łyżek (70 g) ksylitolu
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. szczypta soli
Dodatkowo do przybrania
  1. 150-200 g owoców (np. truskawki, jagody, borówki, maliny)
  2. 2 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki oprócz owoców i pudru z ksylitolu zmiksuj w blenderze na gładką masę.
  2. Przelej do okrągłej foremki o średnicy 20 cm (lub mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe)
  3. Na ciasto wyłóż owoce (ja użyłam mrożonych)
  4. Piecz około 45-60 minut w 180 stopniach na środkowej półce, aż wierzch ciasta zesztywnieje.
  5. Wyjmij z piekarnika, a po wystudzeniu z foremki. Przechowuj w lodówce. Przed podaniem posyp pudrem i udekoruj świeżą miętą.
Wskazówki
  1. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy kilkukrotnie przepłukać. W przeciwnym wypadku ciasto wyjdzie gorzkie.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

ciasto z kaszy jaglanej z owocami
ciasto z kaszy jaglanej z owocami   ciasto z kaszy jaglanej z owocamiciasto z kaszy jaglanej z owocamiciasto z kaszy jaglanej z owocami ciasto z kaszy jaglanej z owocami