Dzisiaj potrawa, która jest czymś między śniadaniem a obiadem. Właściwie ciężko mi ją zakwalifikować do odpowiedniej kategorii, myślę że wszystko zależy od waszej fantazji i czasu, jakim dysponujecie o danej porze dnia 🙂 Podobnie ze sposobem zapieczenia jajek na końcu – możecie zrobić to w piekarniku, ale na patelni też będzie ok. Polecam to danie – jest pyszne, zdrowe i w dodatku zrobione w ogólnodostępnych składników.

Kasza jaglana zapiekana z jajkiem
Porcje 3
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 100 g surowej kaszy jaglanej
  2. 1 czerwona cebula
  3. 1 ząbek czosnku
  4. kawałek papryczki chili
  5. 2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
  6. 3 pomidory
  7. 6 jajek
  8. 1 łyżka oleju
  9. sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka
  10. szczypiorek do posypania
Przygotowanie
  1. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko (powinna być minimalnie niedogotowana, ponieważ będzie się jeszcze zapiekać)
  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili. Podsmażaj kilka minut.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dopraw solą, pieprzem i papryką. Smaż aż warzywa zmiękną, a większość wody odparuje.
  4. Dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj.
  5. W tym momencie decydujesz, w jaki sposób chcesz zapiec jajka - możesz je wbić od razu na patelnie do reszty potrawy i ściąć białka pod przykrywką, a możesz zapiec danie w piekarniku np. w kokilkach (patrz wskazówki poniżej)
  6. Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Smacznego!
Wskazówki
  1. wersja szybsza i bardziej ekonomiczna - zapiekaj jajka na patelni
  2. wersja milsza dla oka - przełóż zawartość do sześciu kokilek (lub innych naczyń do zapiekania), a następnie do każdej wbij jajko i zapiekać w piekarniku ok. 10 minut (220 stopni)
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

Kasza jaglana zapiekana z jajkiemKasza jaglana zapiekana z jajkiemKasza jaglana zapiekana z jajkiem

Kasza jaglana zapiekana z jajkiem

kasza jaglana kalorie