Niedługo święta, a jak święta to i pierogi oczywiście. Te dzisiejsze wyjątkowo przygotowałam z białej, mało odżywczej mąki. Dzięki obfitującemu w wartościowe składniki farszowi powstał pewnego rodzaju kompromis między zdrową kuchnią a tą tradycyjną, którą praktykują nasze babcie i mamy. Racjonalne odżywianie nie polega na odmawianiu sobie wszystkiego, raczej chodzi o znalezienie balansu między tym co lubimy a tym co służy naszemu zdrowiu. Szczególnie w święta, kiedy możemy sobie pozwolić na odrobinę więcej 🙂 Wracając do ciasta – wychodzi elastyczne i daje się cienko rozwałkować. Znajdziecie je na kwestii smaku, szczerze polecam. Od siebie dodałam sok z jarmużu, żeby nadać pięknego, zielonego koloru.

Pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną
Porcje 40
Oceń
Drukuj
Ciasto na pierogi
  1. 300 g mąki pszennej białej
  2. szczypta soli
  3. 125 ml wrzącej wody
  4. 1 jajko
  5. 20 g masła
  6. 2 łyżki soku z zielonych liści do nadania koloru (np. jarmuż, szpinak)
Farsz
  1. 200 g ugotowanej soczewicy (u mnie czerwona)
  2. 200 g kaszy gryczanej (użyłam niepalonej)
  3. 1 cebula + olej do podsmażenia
  4. sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Mąkę przesiej przez sito, dodaj sól. Zagotuj wodę i rozpuść w niej masło. Stopniowo dolewaj do mąki, cały czas mieszając łyżką. Dodaj zielony sok i jajko, zagniataj ciasto ok. 7 minut. Zawiń w folię i odłóż na pół godziny.
  2. W tym czasie przygotuj farsz - cebulkę podsmaż na niewielkiej ilości oleju. wymieszaj z soczewicą i kaszą, dopraw do smaku.
  3. Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj cienko na stolnicy wysypanej niewielką ilością mąki. Wycinaj szklanką kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  4. Wrzucaj po kilka sztuk pierogów na wrzącą wodę - gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Smacznego!
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

Pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną

Pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną

Pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną

Pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną