Dziś pierniki, które smakują łudząco podobnie do tych z mąki razowej, mimo że są zrobione z ciecierzycy. Grube, puszyste, miękkie. Za każdym razem wychodzą lepsze! 🙂 Są to ciastka, które jeśli są odpowiednio upieczone, nadają się do zjedzenia od razu. Jeśli przetrzymamy je zbyt długo w piekarniku, a ciasto będzie za cienkie – musimy dać im 1 czy 2 dni, żeby zmiękły. Przygotujcie grubsze pierniki, ponieważ:

  1. Będzie znacznie mniej pracy 🙂
  2. Łatwiej będzie je przenieść na blaszkę, nie będą się rozpadać, zachowają kształt
  3. Grubsze są bardziej puszyste i smakują po prostu lepiej, szczególnie w polewie czekoladowej

Bezglutenowe pierniki z ciecierzycy
Porcje 25
Oceń
Drukuj
Składniki suche
  1. 110 g drobnej mąki z ciecierzycy
  2. 50 g mąki ziemniaczanej
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  4. 2 łyżki kakao bez cukru
  5. 1-2 łyżki przyprawy do pierników (najlepiej bez cukru)
  6. mąka do posypywania ciasta (ziemniaczana lub z ciecierzycy)
Składniki mokre
  1. 1 jajko
  2. 4 łyżki miodu
  3. 60 g zimnego masła
  4. 1 łyżka lodowatej wody
Lukier
  1. 1 schłodzone białko
  2. 220 g zmielonego na puder ksylitolu
  3. kilka kropli soku z cytryny
Polewa czekoladowa
  1. 100 g gorzkiej czekolady roztopionej z łyżką masła lub oleju kokosowego
Przygotowanie
  1. Składniki suche przesyp przez sito i wymieszaj w misce (zostaw na później trochę mąki z ciecierzycy).
  2. Dodaj jajko, miód i posiekane masło. Wyrób ciasto rękoma. Na początku będzie się mocno kleić, dlatego dodaj resztę mąki z ciecierzycy i lodowatą wodę. Wyrabiaj kilka minut. Powinna powstać lekka masa. Nie przejmuj się jeśli będzie nadal lekko kleista (później obtoczysz ją w mące).
  3. Wyrywaj po kawałku ciasta i rób z niego dużą kulkę. Każdą kulkę obtocz w minimalnej ilości mąki (ziemniaczanej lub z ciecierzycy), następnie spłaszcz w dłoniach i wycinaj dowolny kształt. Pierniki powinny być dość grube, dzięki temu zachowają kształt. Wycięte kształty przenoś delikatnie na blaszkę z papierem do pieczenia.
  4. Piecz ok. 5-7 minut w 170 stopniach (po wyjęciu z piekarnika powinny być nadal miękkie).
  5. Przygotuj lukier (lub zamiennie polewę czekoladową)- białko wymieszaj na wolnych obrotach z ksylitolem i sokiem z cytryny. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Udekoruj pierniki wedle uznania.
Wskazówki
  1. Im grubsze pierniki, tym lepiej. Nie piecz ich za długo, ponieważ wyjdą za twarde.
  2. Podana porcja wystarczy na ok. 25 pierników małych pierników (serduszka ze zdjęcia) lub kilkanaście większych (w zależności od wielkości i grubości).
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
Pierniczki bezglutenowe fit przepis Pierniczki bezglutenowe fit przepis Pierniczki bezglutenowe fit przepis Pierniczki bezglutenowe fit przepis Pierniczki bezglutenowe fit przepis
pierniki bezglutenowe z ciecierzycy