Dziś pierniki, które smakują łudząco podobnie do tych z mąki razowej, mimo że są zrobione z ciecierzycy. Są to ciastka, które potrzebują 2 lub więcej dni, żeby w pełni nadawać się do jedzenia (choć chrupiące też dają radę). Jeśli weźmiecie się za nie teraz i dodatkowo umieścicie w pojemniczku kawałek cytryny lub pomarańczy, ciasteczka spokojnie zdążą wam jeszcze zmięknąć i będziecie mogli się nimi zajadać podczas świąt 🙂 Co do samego ciasta – jest bardzo elastyczne i fajnie wyrasta, myślę że powinno pójść tak samo gładko jak z tradycyjnymi piernikami.

Bezglutenowe pierniki z ciecierzycy
Porcje 25
Oceń
Drukuj
Składniki suche
  1. 110 g drobnej mąki z ciecierzycy
  2. 50 g mąki ziemniaczanej
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  4. 2 łyżki kakao bez cukru
  5. 1-2 łyżki przyprawy do pierników (najlepiej bez cukru)
Składniki mokre
  1. 1 jajko
  2. 4 łyżki miodu
  3. 60 g zimnego masła
  4. 1 łyżka lodowatej wody
Lukier
  1. 1 schłodzone białko
  2. 220 g zmielonego na puder ksylitolu
  3. kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie
  1. Składniki suche przesyp przez sito i wymieszaj w misce (zostaw na później trochę mąki z ciecierzycy).
  2. Dodaj jajko, miód i posiekane masło. Wyrób ciasto rękoma. Na początku będzie się kleić, dlatego dodaj resztę mąki z ciecierzycy i lodowatą wodę. Wyrabiaj kilka minut, powinno powstać elastyczne, nieklejące ciasto.
  3. Wysyp stolnicę dodatkową, niewielka ilością mąki z ciecierzycy, następnie wałkuj ciasto małymi partiami. Wycinaj pierniczki i przenoś delikatnie na blaszkę z papierem do pieczenia (im grubsze, tym łatwiej je podnieść bez utraty kształtu).
  4. Piecz w zależności od grubości ciasta 5-10 minut w 170 stopniach.
  5. Przygotuj lukier - białko wymieszaj na wolnych obrotach z ksylitolem i sokiem z cytryny. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Udekoruj pierniki wedle uznania.
Wskazówki
  1. Przygotuj trochę więcej mąki z ciecierzycy, będzie potrzebna do podsypywania ciasta. Syp ją bardzo oszczędnie.
  2. Czas pieczenia pierników zależy od ich grubości i wielkości. Powinny się piec do momentu aż zrobią się lekko sztywne. Warto obserwować boki ciastek, które powinny być minimalnie przypieczone.
  3. Przechowuj pierniki kilka dni w pojemniku z kawałkiem cytryny (wymieniaj codziennie). Szybciej zmiękną i nabiorą cytrusowego aromatu.
  4. Jeśli masz zamiar dekorować całą powierzchnię lukrem, zrób to dopiero przed zjedzeniem ciastek (w ten sposób zdążą zmięknąć) Jeśli natomiast tylko niektóre miejsca, możesz posmarować je przed zamknięciem w pojemniku.
  5. Podana porcja wystarczy na ok. 25 pierników małych pierników (serduszka ze zdjęcia) lub kilkanaście większych (w zależności od wielkości i grubości). Proponuję wycinać grubsze ciastka, ponieważ łatwiej je przenieść na blaszkę i szybciej miękną niż te cienkie (już drugiego dnia są ok).
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

pierniki bezglutenowe z ciecierzycy
Pierniczki bezglutenowe z ciecierzycy

Pierniczki bezglutenowe z ciecierzycy

Pierniczki bezglutenowe z ciecierzycy