Wczorajszy post zachwalający przeze mnie mąkę z ciecierzycy (link) aż prosił się o dodanie jakiegoś przepisu. Stąd tez dzisiaj przygotowałam dla was naleśniki z cieciorki. Są bardzo proste w wykonaniu, lekko chrupiące i moim zdaniem smakują trochę jak masło orzechowe (szczególnie te bardziej przypieczone). Mają tez piękny, intensywnie żółty kolor. Nie musicie używać ani jajek, ani mleka – wystarczy sama woda i mąka. Pierwsze 2 naleśniki mogą niestety wylądować w koszu, ale myślę że potem już wyłapiecie na jakim ogniu je smażyć i kiedy najlepiej je przewracać (rzućcie okiem na wskazówki pod przepisem). Z każdym następnym będzie już dużo łatwiej, ja teraz mogłabym je smażyć z zamkniętymi oczami 😉

Naleśniki z mąki z ciecierzycy
Porcje 12
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 2 szklanki drobno zmielonej mąki z ciecierzycy
  2. 2 szklanki wody
  3. 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. opcjonalne cukier waniliowy
Przygotowanie
  1. W misce zmiksuj mąkę z wodą. Odstaw na godzinę.
  2. Ponownie zmiksuj, dodaj słodzik, proszek do pieczenia i ewentualnie cukier waniliowy (nie wanilinowy).
  3. Smaż naleśniki wg wskazówek poniżej. smakują dobrze zarówno z wytrawnym, jak i słodkim farszem.
Wskazówki
  1. Ogień nie może być za duży, ponieważ naleśniki zrobią się twarde, a nie lekko chrupiące. Jeśli olej pryska, a po rozprowadzeniu na patelni masy naleśnikowej zauważysz w niej dziurki, koniecznie zmniejsz temperaturę.
  2. Dużo zależy od użytej patelni. O ile pszenne naleśniki da się zrobić na prawie każdej patelni, o tyle te potrzebują dobrej, z nieprzywierającym dnem (nie musi być z najwyższej półki, ja smażyłam na ceramicznej z marketu). Dodatkowo za każdym razem smaruj jej powierzchnię cienką warstwą oleju (ja robiłam to za pomocą pędzelka silikonowego). Dzięki temu naleśniki nie będą przywierały do dna.
  3. Odwracaj naleśniki kiedy lekko zesztywnieją (nie powinny się marszczyć), rób to delikatnie za pomocą szerokiej łopatki.
  4. Nie wylewaj jednorazowo zbyt dużo ciasta - naleśniki powinny być cienkie. Wszystko zależy od średnicy patelni, u mnie wychodziła 1 chochla na patelnie 28 cm.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
 naleśniki z ciecierzycy

 naleśniki z ciecierzycy

 naleśniki z ciecierzycy

 naleśniki z ciecierzycy

 naleśniki z ciecierzycy