Dzisiaj sałatka, która pod względem przepisu nie jest może zbyt odkrywcza, ale za to na pewno przykuwa wzrok. Postawcie na różne kolory papryki, ponieważ cały urok potrawy polega właśnie na tej wielobarwności. Nie od dziś wiadomo, że jemy oczami 😉
 

Sałatka makaronowa
Porcje 4
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 150 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty drobne muszelki)
  2. 4 papryki - u mnie jedna zielona, pomarańczowa, czerwona i żółta
  3. 1 czerwona cebula
  4. 5 suszonych pomidorów w oleju
  5. kilka listków sałaty, u mnie rzymska mini
  6. koperek
  7. 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki
  8. sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedź i przelej bardzo zimną wodą.
  2. Paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę, podobnie z cebulą.
  3. Poszarp liście sałaty, pomidory odsącz i pokrój w paski.
  4. Wrzuć wszystkie warzywa i ugotowany, zimny makaron do dużej miski.
  5. Wymieszaj jogurt z przyprawami i drobno posiekanym koperkiem.
  6. Wymieszaj sałatkę z sosem, przechowuj w lodówce 2-3 dni.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
dietetyczna sałatka makaronowa dietetyczna sałatka makaronowa dietetyczna sałatka makaronowa dietetyczna sałatka makaronowa
Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik
248 kcal 10 g 5,6 g 44 g 8 g