Dzisiejszy pudding to coś pomiędzy kawą a deserem. Pobudza, ale też zaspokaja apetyt na coś słodkiego i przy okazji syci dzięki ziarenkom chia. No i cieszy oko. Można więc powiedzieć, że to wielozadaniowy przepis 🙂 Pokochacie go, jeśli tylko lubicie kawę, mleko kokosowe i słodycze.

Kawowy pudding chia
Porcje 2
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 300 ml zaparzonej kawy
  2. 200 ml mleka kokosowego (z kartonu lub domowego) + ok. pół szklanki do spienienia
  3. 2 łyżki syropu klonowego
  4. pol łyżeczki przyprawy do kawy (lub mieszanka cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków)
  5. 8 łyżek nasion chia
Sos karobowy
  1. 1,5 łyżki oleju kokosowego
  2. 1 łyżeczka karobu/kakao
  3. 1 łyżeczka ksylitolu/syropu
  4. opcjonalnie ziarenka wanilii
Przygotowanie
  1. Zaparz kawę o średniej mocy - jeśli nie masz ekspresu, zrób sypaną kawę a następnie przecedź fusy. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Przelej kawę po równo do 2 słoików. Dodaj do każdego połowę mleka, syropu, przyprawy i nasion chia. Zakręć słoiki i mocno wstrząśnij.
  3. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, pamiętaj o wstrząsaniu zawartości co ok. pół godziny, żeby ziarenka równo napęczniały.
  4. Wyjmij słoiki z lodówki. Przygotuj mleko - pogrzej je lekko w rondlu, następnie spień za pomocą spieniacza do kawy.
  5. Przelej zawartość słoików do szklanek, polej mlekiem, posyp przyprawą do kawy i polej sosem karobowym.
Sos karobowy
  1. Lekko pogrzej wszystkie składniki w rondelku, aż powstanie jednolity, błyszczący sos.
Wskazówki
  1. zamiast mleka kokosowego możesz użyć innego roślinnego
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
kawowy pudding chiakawowy pudding chiakawowy pudding chiakawowy pudding chia