Dzisiaj przepis idealny na weekendowe szaleństwa:) Słodycz czekoladowego budyniu w połączeniu z nasionami chia, bananami i jagodami to coś, czego koniecznie musicie spróbować.

Czekoladowy budyń z chia
Porcje 2
Oceń
Drukuj
Budyń
  1. 2 łyżki nasion chia
  2. pół szklanki wody
  3. 30 g miodu
  4. 30 g oleju kokosowego nierafinowanego
  5. 50 g gorzkiej czekolady (min. 80% kakao)
  6. 1 łyżka kakao niesłodzonego
Mus bananowo-jagodowy
  1. 1 dojrzały banan (najlepiej taki z ciemną skórką)
  2. 100 g jagód (mogą być mrożone)
Do podania
  1. jagody i nasiona chia
Przygotowanie
  1. Nasiona chia zalej wodą i odstaw do napęcznienia (1-2h).
  2. W rondelku rozpuść na małym ogniu czekoladę z olejem kokosowym.
  3. Gotowe nasiona chia przełóż do kielicha blendera. Dodaj kakao, miód i roztopioną z olejem czekoladę. Wszystko zmiksuj.
  4. Przygotuj dwa pucharki/kieliszki. Przelej do nich budyń.
  5. Przygotuj drugą warstwę deseru - zblenduj obranego banana z jagodami. Polej budyń przygotowanym w ten sposób musem.
  6. Udekoruj owocami, posyp nasionami chia. Smacznego!
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
budyń chiabudyń chiabudyń chiabudyń chia

Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik
461 kcal 5,6 g 28 g 49 g 9,8 g