Lubię jesień, ale wiem że wiele osób nie przepada za tą porą roku. Dlatego dziś mam coś specjalnie na jesienną chandrę – ciasteczka pachnące cynamonem, z orzechami i gorzką czekoladą. Idealne lekarstwo na smutki! 😀
 

Ciastka orkiszowo-orzechowe
Porcje 35
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 150 g mąki orkiszowej typ 1850
  2. 100 g zmielonych pekanów (lub orzechów włoskich)
  3. 100 g oleju kokosowego
  4. 50 g ksylitolu/erytrytolu
  5. 3 łyżeczki cynamonu
  6. 1 jajko
  7. szczypta soli
Polewa (opcjonalnie)
  1. 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki połącz w misce. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż przestanie będzie gładko odchodzić od miski.
  2. Przykryj ciasto folią spożywczą i włóż na kilkanaście minut do lodówki.
  3. Wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 5-6 mm.
  4. Wycinaj dowolne kształty i przekładaj delikatnie na blachę z papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w 190 stopniach C.
  5. Wystudź ciastka na kratce, nastepnie każde posmaruj lub obtocz w roztopionej czekoladzie.
Wskazówki
  1. Jeśli chcesz wersję bardziej dietetyczną, pomiń polewę czekoladową.
  2. Ciastka nie mogą być zbyt cienkie, ponieważ będą się rozwalać podczas przenoszenia na blachę. Muszą mieć minimum 5 mm grubości.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
dietetyczne ciastka orkiszowo-orzechowedietetyczne ciastka orkiszowo-orzechowe
Energia (1 ciastko) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik
68 kcal 0,9 g 5,6 g 4,4 g 0,9 g