Gofry z mąki kokosowej to nie lada wyzwanie. Przyznaję, że poświęciłam niezliczone ilości czasu i składników, ale w końcu metodą prób i błędów udało mi się upiec coś, co w pełni mnie zadowala! 😉 Wyrośnięte, puszyste i lekko kruche. Śmiało mogą konkurować z tradycyjnymi, pszennymi goframi.

Składniki (4 szt.):

  • 4 żółtka i 4 białka (M)
  • 1/3 szklanki dobrze zmielonej mąki kokosowej
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego (domowego lub z kartonu)
  • 1 łyżka ksylitolu (lub inny słodzik)
  • szczypta soli
Wszystkie składniki (oprócz białek) dokładnie zmiksuj. W osobnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie ubite białka dodawaj stopniowo do reszty ciasta, delikatnie mieszając je łyżką. Piecz w dobrze rozgrzanej gofrownicy, najlepiej posmarowanej odrobiną oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami –  ja użyłam masła orzechowego roztopionego z mlekiem i jagodami. Smacznego!

 

 WAŻNE

Wypieki z mąki kokosowej (lub innej bezglutenowej) są nieco trudniejsze niż te tradycyjne z mąki pszennej, dlatego postaraj się przestrzegać poniższych zasad:

 

  • Nie idź na skróty omijając etap ubijania białek. Zrób to dokładnie, w przeciwnym razie gofry nie wyrosną
  • Staraj się wymieszać jak najdelikatniej (ale też jak najdokładniej) ubite białka z resztą składników. Najlepiej rób to stopniowo, drewnianą łyżką.
  • Wiele zależy od użytej mąki kokosowej i mleka roślinnego, czasem może się zdarzyć, że ciasto będzie za rzadkie. Powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli nie jest odpowiednio gęste, dodaj trochę mąki ryżowej i kokosowej.
  • Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Moja ma 1000 W, gofry piekłam ok. 6-7 minut.
  • Gofry należy wystudzić na kratce (np. takiej z piekarnika), żeby woda mogła swobodnie odparować. W przeciwnym wypadku nasiąkną i zrobią się gumowate.
  • Super przepis i mega przydatne wskazówki. A widok gofrów – az ślinka cieknie 🙂

  • Wspaniałe gofry. Dawno takich nie jadłam 🙂

  • A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

  • Coś wspaniałego, właśnie takie desery uwielbiamy 🙂 🙂

  • Mona

    Fajny przepis nie robiłam jeszcze gofrów z mąką kokosową. Kupiłam przed świętami gofrownice Dezala i teraz bardzo często eksperymentuje w kuchni. O tym odstawieniu i „suszeniu” nie wiedziała. Jak robię gofry dzieciaki tak szybko je zjadają że nie zdążą odparować.

  • We wrześniu planuję zakup gofrownicy, więc zbieram już stopniowo przepisy. Super, że na końcu posta napisałaś rady odnośnie mąki kokosowej!