Powoli zaczynam wpuszczać do swojej kuchni jesienne smaki. Jak jesień, to oczywiście wszechstronna dynia, z której można zrobić wszystko – począwszy od frytek (link) na dyniowym latte skończywszy. Byłabym pewnie jej wielką fanką, gdyby nie to że nie znoszę jej obierać. Jeśli chodzi o dzisiejszy przepis, ugotowałam delikatną zupę krem, którą trochę podrasowałam jarmużem i prażonym sezamem. Wyszło pysznie, ale chyba najbardziej podoba mi się ten obłędny kolor! I wartość kaloryczna, którą podałam jak zawsze na końcu wpisu. Zakładając, że taki gar zupy to kilka porcji, wychodzi dość niskokaloryczny (można nawet powiedzieć FIT 😀 ), ale sycący posiłek.

 

Zupa krem z dyni i marchewki
Oceń
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Składniki
  1. 1 dynia hokkaido (moja ważyła 1200 g przed obraniem)
  2. 7 średnich marchewek
  3. 1 batat
  4. 6 szklanek bulionu warzywnego
  5. 3 łyżki sezamu
  6. spora garść jarmużu poszarpanego na mniejsze kawałki
  7. 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  8. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  9. 1 łyżeczka imbiru
  10. 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
  1. Marchew i batata obierz i pokrój w kostkę tej samej wielkości. Dynię przekrój na pół, obierz, wyjmij widelcem pestki i pokrój miąższ również w kostkę.
  2. Marchew wrzuć do dużego garnka, zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut.
  3. Dodaj dynię i batata do marchewki, gotuj do miękkości kilkanaście minut.
  4. Zdejmij z ognia i odłóż do lekkiego przestygnięcia, żeby można było zblendować zupę.
  5. W tym czasie na suchej patelni podpraż sezam (kilkadziesiąt sekund, nie za długo bo zrobi się gorzki)
  6. Zupę przelej do kielicha blendera (lub użyj ręcznego) i zmiksuj na gładko. W razie potrzeby dolej trochę wody.
  7. Dopraw papryką, imbirem, solą i pieprzem. Podawaj z kilkoma kroplami oliwy i surowym jarmużem posypanym sezamem. Smacznego!
Wskazówki
  1. Podana ilość bulionu jest orientacyjna, wszystko zależy od tego jak gęste zupy lubicie. Najlepiej przed zblendowaniem odlać trochę płynu (tego z zupy) do szklanki i potem w miarę potrzeb dolewać do kielicha blendera.
  2. Nie wyrzucaj pestek dyni - można je upiec w piekarniku i zjeść np. w formie przekąski.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

zupa krem z dyni dietetyczna

zupa krem z dyni dietetyczna zupa krem z dyni i marchewki zupa krem z dyni i marchewki

Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik
881 kcal 25,5 g 39,7 g 142 g 45 g
  • Agata Pastewska

    ja w ten weekend mam masową produkcje przetworów z dyni, zupka krem będzie jutro tylko ja dodaje mleczko kokosowe- fajne rozwiązanie też.

    Pozdrawiam, blog rewelacja!