Pamiętacie mój ostatni post na temat sklepowych mieszanek typu musli (Czy warto kupować musli w sklepie? Porównanie składów popularnych mieszanek)? Z wpisu wynika, że można znaleźć gotowe musli o dobrym składzie (bez cukru), ale ja mimo to polecam robienie w domu zgodnie z naszymi preferencjami i zaopatrzeniem kuchennych szafek 🙂 Moja dzisiejsza propozycja to klasyka gatunku, czyli orzechowa granola z miodem. Żeby ją trochę podrasować, dodałam odrobinę czekolady, suszonych pestek granatu (moje najnowsze odkrycie) i rodzynek. W efekcie powstał odżywczy, chrupiący miks, któremu te sklepowe nie dorastają do pięt! Polecam szczególnie z mlekiem kokosowym. Przygotowaną w ten sposób granolę spokojnie możecie przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju. Z podanych proporcji wychodzi dość spora ilość.

Domowa granola przepis
Płatki owsiane to źródło beta-glukanu, obniżającego poziom cholesterolu LDL („zły cholesterol”)

Otręby to skarbnica błonnika

Orzechy to nieocenione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Sezam jest źródłem wapnia

Pestki dyni i słonecznika to źródło witamin z grupy B, odpowiadających za prawidłową pracę układu nerwowego

Cynamon ma właściwości przeciwzapalne

Suszone ziarna granatu stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy

Domowa granola przepisDomowa granola przepis

Domowa granola orzechowa
Oceń
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
40 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
40 min
Składniki
  1. 4 szklanki płatków owsianych górskich (400g)
  2. 1 szklanka otrębów, u mnie żytnie (60 g)
  3. 1 szklanka orzechów brazylijskich (150g)
  4. 1 szklanka pekanów (100 g)
  5. 1/2 szklanki orzechów laskowych (50 g)
  6. 1 szklanka pestek dyni (160 g)
  7. 1 szklanka pestek słonecznika (140 g)
  8. 1/2 szklanki jasnego sezamu (60 g)
  9. 4 łyżeczki cynamonu
  10. 7 łyżek płynnego miodu lub syropu
Dodatkowo (można pominąć)
  1. 40 g suszonych ziaren granatu
  2. 50 g gorzkiej czekolady
  3. 100 g rodzynek
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C.
  2. Wszystkie składniki (oprócz dodatkowych oraz miodu i cynamonu) wymieszaj w dużej misce. Orzechy możesz pokruszyć na mniejsze kawałki np. za pomocą tłuczka do mięsa. Możesz je też lekko zblendować.
  3. Połącz miód z cynamonem, dodaj do mieszanki z płatkami i dokładnie wszystko obtocz w miodzie.
  4. Piecz na złoty kolor 25-30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pilnuj, żeby nic się nie przypaliło - najlepiej co 10 minut wymieszać granole.
  5. Wyjmij z piekarnika i zostaw na blaszce do wystudzenia.
  6. Upieczoną granolę wymieszaj z dodatkami. Ja użyłam ziaren granatu, do tego dodałam czekoladę i rodzynki. Myślę, że spokojnie możecie użyć innych składników (np. jagody goji czy suszone morele) lub zostawić musli w formie podstawowej.
  7. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wskazówki
  1. Porcja granoli jest dość spora, dlatego warto mieć dwie blaszki do pieczenia lub ewentualnie piec na zmianę.
  2. Rodzaje orzechów możecie dowolnie zmieniać, w zależności od tego jakie akurat macie w domu. Podobnie z dodatkami.
  3. Najlepiej dobierzcie niesiarkowane owoce i ekologiczne składniki (przede wszystkim płatki owsiane)
  4. Jeśli wolicie posklejaną granolę, dodajcie trochę więcej miodu.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
Domowa granola przepisDomowa granola przepisDomowa granola przepis