dietetyczny krem czekoladowy

Kiedyś połączenie fasoli i twarogu w wersji na słodko wydawało mi się…dziwne. Ale potem przyszła moda na ciasta fasolowe i inne wynalazki, więc teraz już chyba nikogo nie dziwią takie specyficzne mieszanki. Jestem pewna, że jeśli komuś nie powiecie, co jest głównym składnikiem kremu – nie wyczuje smaku 🙂 Jest naprawdę pyszny i niewiele ma wspólnego ze smakiem fasoli. Ten słodki, kakaowy mus to w pewnym sensie zamiennik Nutelli, idealny do naleśników, gofrów czy kanapek. Wprawdzie nie znajdziecie w nim orzechów (choć spokojnie możecie je dodać), ale za to nie ma też oleju palmowego i cukru rafinowanego. No i ma znacznie mniej kalorii:

100 g Nutelli to 530 kcal

100 g kremu z fasoli i twarogu to 157 kcal

 

Można powiedzieć, że jest dietetyczny, ale jak wiecie dla mnie kalorie to nie wszytko. Zawsze staram się żeby moje przepisy dostarczały także coś poza wartością energetyczną. W dzisiejszym, słodkim kremie mamy:

Czerwona fasola = cynk, który wpływa na stan włosów, skóry i paznokci, a także białko, błonnik i witaminy z grupy B

Twaróg = pełnowartościowe białko

Miód = mikroelementy i witaminy, szczególnie z grupy B

Kakao = antyoksydanty

A co mamy w Nutelli? Zobaczcie sami:

nutella skład

Jak widzicie głównie cukier z olejem palmowym. Wybór należy do Was 🙂

Krem kakaowy z fasoli i twarogu
Oceń
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Składniki
  1. 275 g twarogu półtłustego
  2. 240 czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki), dobrze odsączonej
  3. 2 łyżki płynnego miodu
  4. 4 łyżki kakao niesłodzonego
  5. 2-3 łyżki dżemu (najlepiej bez cukru) - użyłam truskawkowego, ale śliwkowy czy jagodowy też pasuje
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera kielichowego (dodaj tylko 2 łyżki kakao). Zmiksuj na gładko, pomagając sobie mieszadełkiem.
  2. Wyjmij krem z blendera i dodaj pozostałe 2 łyżki kakao. wymieszaj widelcem lub mikserem.
  3. Przechowuj max. 3 dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

dietetyczny krem czekoladowy
dietetyczny krem czekoladowy
dietetyczny krem czekoladowy
dietetyczny krem czekoladowy
Krem z fasoli i twarogu Energia (100 g) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik
100 g 157 kcal 11,7 g 3,4 g 19 g 3,3 g
Cały słoiczek (680 g) 1071 kcal 79,5 g 23 g 128 g 22,7 g
2 komentarzy:
  1. Polish&Cookies
    Polish&Cookies says:

    Mój blender kielichowy sobie z tym nie poradził, więc musiałam ratować się mikserem. A krem wyszedł jakiś taki.. kwaśny, nie wiem czy tak powinno być? Dodałam banana i odrobinę cukru i jest lepiej, ale spodziewałam się jednak czegoś bardziej “czekoladowego” 🙂

    Odpowiedz
  2. Marysia
    Marysia says:

    Właśnie zrobiłam twój krem i wyszedł pyszny!!! Nie jest ani za słodki ani za kwaśny a do tego dietetyczny! ?❤️. W ogóle nie czuć fasoli, czego się najbardziej obawiałam i w połączeniu z kromką chleba i bananem smakuje idealnie ???. Więcej takich przepisów ??

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *