Wraz z modą na zdrowe odżywianie nadeszła moda na żywność ekologiczną. Sklepowe półki mają do zaoferowania coraz więcej, a nam konsumentom coraz trudniej się w tym odnaleźć. Nasuwa się pytanie, czy na pewno potrafimy odróżnić prawdziwy ekoprodukt od tego, który tylko się pod niego podszywa? Wbrew pozorom bardzo łatwo się nabrać na podróbki typu „bio”, „organic” czy „natural”, które nierzadko kosztują znacznie więcej niż żywność konwencjonalna, a tak naprawdę niczym się od niej nie różnią. Sprawdźcie czym się kierować, żeby nie kupić przysłowiowego kota w worku.
 

CO OZNACZA ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA?

Żywność ekologiczna to żywność produkowana bez wykorzystania substancji takich jak: nawozy sztuczne, chemiczne pestycydy, hormony wzrostu. Zakazuje się organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) i ich pochodnych oraz promieniowania jonizującego. Podstawą nawożenia w produkcji roślinnej są nawozy organiczne takie jak: kompost, obornik, gnojowica, nawozy zielone. Chów zwierząt natomiast oparty jest na paszach własnych.

Zgodnie z przepisami produkt może być oznakowany jako ekologiczny, jeżeli co najmniej 95% masy to składniki ekologiczne (oprócz wody i soli kuchennej)Oznacza to, że pozostałe 5% mogą stanowić substancje nieekologiczne, przy czym ich lista jest ograniczona do kilkudziesięciu pozycji (przy żywności konwencjonalnej jest ich ponad 300).

Żywność ekologiczna ma zazwyczaj więcej  witamin i minerałów, a także często lepszy smak i aromat. Warzywa i owoce mają bardziej zwartą konsystencję z powodu wyższej zawartości suchej masy i dłużej zachowują swoją świeżość.

PO CZYM POZNAĆ PRODUKT EKOLOGICZNY?

Przede wszystkim po cenie – ceny eko żywności zawsze są wyższe. Po drugie nie warto sugerować się samą nazwą – napisy pokroju bio czy eko nie dają nam gwarancji. Każdy opakowany produkt ekologiczny musi mieć odpowiedni certyfikat i to właśnie tym certyfikatem należy się kierować podczas zakupów.

W krajach Unii Europejskiej (na produktach paczkowanych) stosuje się ZIELONY LISTEK z białymi gwiazdkami. Symbol jest obowiązkowy dla żywności ekologicznej wyprodukowanej na terenie UE, natomiast w przypadku tych importowanych z krajów trzecich jego użycie jest dobrowolne. Taki znaczek gwarantuje nam, że rzeczywiście kupujemy produkt ekologiczny, a nie coś, co tylko go udaje.  Jeśli chodzi o produkty sprzedawane bez opakowań, np. na wagę, sprzedawca musi posiadać aktualny certyfikat, zawierający wykaz produktów ekologicznych.

certyfikat ue(1)

Na etykiecie produktu ekologicznego powinniśmy znaleźć następujące informacje:

  • nazwa  produktu
  • nazwa i adres producenta
  • kod państwa jednostki certyfikującej
  • numer  identyfikacyjny  upoważnionej  jednostki  certyfikującej,  kontrolującej producenta (wykaz polskich jednostek znajdziecie pod tym linkiem)
  • wyróżnik eko-rolniczego statusu: BIO, EKO, ORG
  • oznaczenie  miejsca,  z którego pochodzą  nieprzetworzone  surowce  rolnicze,  z  których  wytworzono  końcowy  produkt, np.:
    • „rolnictwo  UE”
    • „rolnictwo  spoza  UE”
    • „rolnictwo  UE/spoza  UE”  –  gdy  część surowców  wyprodukowano  w krajach Unii, a część w kraju trzecim.
    • „rolnictwo PL” – jeśli 98% składników pochodzi z Polski (z danego państwa UE)
etykiety1

INNE SYMBOLE

Produkty wytworzone na terenie UE muszą być oznakowane wyżej wspomnianym zielonym listkiem i to on przede wszystkich wskazuje nam na to, czy żywność jest ekologiczna. Warto jednak wiedzieć, że oprócz tego symbolu producenci mogą także umieszczać na opakowaniach inne regionalne, krajowe czy prywatne nazwy, oznaczenia czy loga jednostek certyfikujących lub rolnictwa ekologicznego. Zainteresowanych objaśnieniem konkretnych symboli odsyłam tutaj. 

certyfikaty zywnosc eko(1)

TEGO UNIKAJ!

Uwaga na fałszywe znaczki, które udają certyfikaty żywności ekologicznej. Tak naprawdę to tylko bezwartościowe podróbki, mające zadziałać na naszą podświadomość. Pamiętajcie – pieczątka z napisem ECO nie oznacza, że produkt rzeczywiście jest ekologiczny. Zawsze kierujemy się certyfikatem, a nie nazwą lub podejrzanym symbolem.
zywnosc-ekologiczna

Podsumowując:

  • przede wszystkim szukamy na etykiecie zielonego listka Unii Europejskiej, który gwarantuje nam że produkt jest ekologiczny
  • na opakowaniu możemy też znaleźć inne symbole lub certyfikaty, choć ich obecność nie jest obowiązkowa
  • warto też zwracać uwagę na pozostałe informacje zawarte pod certyfikatem, jak np. numer jednostki certyfikującej
  • nie każdy symbol z napisem bio, eko itd. jest wiarygodnym certyfikatem