Smoothie bowl to po prostu popularna wersja gęstego koktajlu podawanego w miseczce. Może być zarówno odżywczym śniadaniem, jak i deserem. Zasada jest prosta – miksujemy kilka składników (głównie owoce i płyn), przelewamy do naczynia i dodajemy owoce, orzechy, nasiona chia, wiórki kokosowe itd. Taki posiłek idealnie sprawdza się latem, szczególnie jeśli użyjemy mrożonych bananów. Ja dziś proponuję Wam wersję nie tylko z bananami, ale też ze spiruliną, głównie ze względu na jej ciekawy kolor. Jeśli akurat nie macie jej w zapasach lub nieszczególnie za nią przepadacie, możecie zabarwić koktajl odrobiną szpinaku lub zwyczajnie zostawić go w naturalnym kolorze. To raczej kwestia walorów wizualnych, więc wybór należy do Was!:)

Składniki (1 porcja):

  • 1/4 łyżeczki spiruliny
  • 70 g dojrzałego, miękkiego awokado (1/2 sztuk)
  • 1 zamrożony w plasterkach banan
  • ok. 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka miodu/syropu klonowego

Propozycja podania (możecie użyć składników, które akurat macie):

  • 1 łyżka jagód
  • 1 łyżka liofilizowanych truskawek (niestety tylko takie miałam pod ręką, ale spokojnie możecie użyć świeżych lub mrożonych)
  • 1/2 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżeczka płatków kokosowych (lub wiórków)
  • opcjonalnie kilka jagód goji

Wszystkie składniki zmiksuj w kielichu blendera (napój roślinny dolewaj stopniowo, aż uzyskasz pożądaną konsystencję). Przełóż do miseczki i posyp dodatkami. Najlepiej jeść od razu.

koktajl-spirulina-1

koktajl-spirulina-2

Energia (całość z dodatkami)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
431 kcal
4,6 g
15,2 g
72,4 g
8,5 g