Dzisiejszy posiłek to ideał każdej osoby dbającej o linię – niskokaloryczny, ale sycący. Jedna cukinia z przepisu to ok. 200 kcal, ale uwierzcie że można się tym spokojnie najeść. I do tego ten piękny, słoneczny kolor! Korzystajcie z sezonu na cukinie, bo to naprawdę rewelacyjne i wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić co tylko dusza zapragnie – od makaronu, poprzez zupy, aż do słodkich wypieków. Co kto lubi. Ja postawiłam na klasykę w wersji wegetariańskiej, czyli cukinię faszerowaną kaszą gryczaną. Sprawdźcie sami jak wyszło.

CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ

 

Składniki (3 porcje):

  • 3 małe cukinie – użyłam żółtych
  • 100 g (surowej) kaszy gryczanej niepalonej + ok. 1,5 szklanki wody do ugotowania
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 250 g pieczarek, pokrojone w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki sosu worcestershire (jeśli nie masz, możesz zamiast tego nadać inny smak używając świeżych ziół – bazylia, majeranek, tymianek)
  • kilka kropli oleju do smażenia cebuli
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie wegański parmezan (polecam przepis Jadłonomii) lub zwykły tarty ser żółty (2 łyżki)
1. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko (powinna być lekko al dente).

2. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także pieczarki, paprykę i koncentrat. Zalej wodą (mniej więcej pół szklanki), dodaj sól, pieprz i paprykę ostrą. Wymieszaj i duś pod przykryciem, aż papryka będzie miękka a z pieczarek odparuje większość wody.

3. Dodaj do farszu ugotowaną kaszę oraz sos (lub zioła) i potrzymaj jeszcze chwilę pod przykryciem, żeby smaki się połączyły.
4. Zdejmij z ognia i odłóż do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie przekrój cukinie wzdłuż na pół i wydrąż miąższ, zostawiając ok. 1 cm zapasu po bokach. Miąższ możesz dodać do farszu lub np. do zupy krem.
cukinia 3
5. Nafaszeruj obficie cukinie. Następnie ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz 40 minut w 180 stopniach. Jeśli używasz sera, posyp nim cukinie 10 minut przed końcem pieczenia. Podawaj posypane natką pietruszki lub inną zieleniną. Smacznego!
cukinia 1 cukinia 8
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
206 kcal
12,3 g
3,6 g
38 g
7,4 g