Ten post kieruje do wszystkich fanów kanapek, którym znudziły się smarowidła w postaci pasty jajecznej, twarogu czy nawet awokado. Te warzywne pasty to nie tylko świetne urozmaicenie, ale też dobry sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do jadłospisu. Niestety, plaster pomidora i sałaty do śniadania to jednak trochę za mało. Warto od czasu do czasu wrzucić kilka sztuk papryki czy marchewki do piekarnika, żeby potem przez kilka dni móc się cieszyć pysznymi, kolorowymi kanapkami. Oczywiście najlepiej z porządnym chlebem, a nie nadmuchanym wyrobem chlebopodobnym 😉

PASTA Z MARCHEWKI I PAPRYKI

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 3 czerwone papryki
  • 4 łyżki prażonego słonecznika (kupujemy zwykłe, obrane nasiona i prażymy na suchej patelni, bez dodatku soli)
  • 5 łyżek oleju kokosowego rafinowanego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej ostrej papryki
  • sól, pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, na tym ułóż paprykę (wydrąż wcześniej gniazda nasienne) i obrane marchewki. Piecz ok. 30-40 minut, aż papryka pomarszczy się, a w niektórych miejscach powstaną ciemne ślady. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Jeśli chcesz, możesz obrać paprykę (ja miksowałam ze skórką). W tym celu od razu po wyjęciu z piekarnika przykryj ją folią aluminiową na kilka minut, po tym czasie możesz ją swobodnie obrać.
2. Pokrój paprykę i marchew na mniejsze kawałki. Wrzuć prażony słonecznik do blendera i chwilę miksuj. Dodaj do tego pieczone warzywa i cebulę, zalej roztopionym olejem. Ponownie miksuj, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Wyjmij z blendera, przełóż do miseczki, dodaj przyprawy i wymieszaj. Pasta na początku będzie nieco za rzadka dlatego wstaw ją do lodówki i przykryj folią spożywczą. W tym czasie olej kokosowy trochę stwardnieje, co sprawi że pasta nabierze gęstszej konsystencji. Teraz możesz już smarować kanapki 🙂

 

pasta 6
PASTA Z BURAKA

 Składniki:

  • 3 łyżki prażonego słonecznika (podobnie jak w przypadku pasty marchewkowo-paprykowej, słonecznik prażymy sami)
  • 2 buraki (ok. 450 g)
  • 1 puszka białej fasoli, odsączonej i przepłukanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego rafinowanego
  • sól i pieprz

1. Buraki dokładnie wyszoruj i owiń w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Piecz ok. 50-60 minut w 200 stopniach C.
2. Wyjmij z piekarnika i delikatnie odwiń folię. Odłóż do przestygnięcia.
3. Odetnij końcówki buraków, następnie pokrój warzywa na mniejsze kawałki.
4. W blenderze zmiksuj słonecznik, następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie blenduj, aż powstanie pasta.
5.  Podobnie jak w przypadku pierwszej pasty – przechowuj w lodówce.

pasta 2 pasta 1