Nie jestem weganką, ale cenię sobie kuchnię wegańską za jej innowacyjność i brak monotonii. Roślinne przepisy to prawdziwa dawka inspiracji i motywacji do rozpoczęcia zdrowego stylu życia, nawet dla zatwardziałych mięsożerców 🙂 Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na przemycenie rośliny, która bardzo często pojawia się na stole większości roślinożerców. Mowa oczywiście o jarmużu, czyli ultrazdrowej odmianie kapusty. Jakiś czas temu mało kto o nim słyszał, dziś na szczęście kojarzy go prawie każdy. Piszę na szczęście, ponieważ jarmuż to jedna z najbardziej odżywczych roślin, jakie znamy. Jest niesamowicie bogaty w witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty. To trochę taki „must have” każdego zdrowomaniaka.
jarmuz infografika

 

WEGAŃSKIE PIEROGI Z JARMUŻEM

Ciasto (ok. 80 cienkich, małych pierogów):

  • 300 g mąki pszennej (zwykłej, białej) + trochę do podsypywania
  • 200 ml wrzątku
  • 25 g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • łyżka nasion chia (można pominąć lub zastąpić siemieniem lnianym)

Farsz:

  • 3 garści umytego jarmużu
  • 180 tofu wędzonego (w wersji niewegańskiej można zastąpić serem żółtym)
  •  3 ząbki czosnku
  • 1 cebula (pokrojona i podsmażona)
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • szczypta słodkiej papryki wędzonej

PRZYGOTOWANIE

1. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj roztopiony olej i sól. Zalej wrzątkiem i chwilę wyrabiaj ciasto.
2. Dodaj nasiona chia i ponownie wyrabiaj kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wystygnięcia.
3. W tym czasie przygotuj farsz – wszystkie składniki zmiksuj blenderem, dopraw do smaku.
pierogi3

4. Podziel ciasto na pierogi na kilka części. Wysyp odrobinę mąki na stolnicę, następnie rozwałkuj jedną partię ciasta maksymalnie cienko, tak żeby była lekko przezroczysta. Czekające na swoją kolej ciasto przykryj ściereczką, żeby nie wyschło.

5. Wycinaj niewielkie kółka szklanką, na każde z nich nakładaj niecałą łyżeczkę farszu (chyba że zmieścisz więcej). Sklejaj delikatnie brzegi pierogów, następnie układaj je na blacie lub stolnicy.
6. Gotuj pierogi we wrzątku ok. 40-60 sekund od wypłynięcia. Rób to małymi partiami, po maksymalnie kilkanaście sztuk. Smacznego!
pierogi 2