Dzisiejsze placki to alternatywa dla wszystkich tych, którym znudziła się śniadaniowa owsianka. To płatki w nowym, odmienionym wydaniu. Bez mleka, cukru czy nawet miodu. Za to z daktylami, które uwielbiam za karmelowy posmak. Są niesamowite, w smaku przypominają krówki i z powodzeniem mogą zastąpić sklepowe słodycze w chwili słabości. Do tego nieśmiertelny duet, czyli jabłko i cynamon.

Składniki (7 sztuk):

  • 100 g płatków owsianych górskich (najlepiej ekologiczne)
  • 10 daktyli bez pestek
  • 1 jabłko
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
Daktyle zalej gorącą wodą na kilka minut. Następnie dokładnie odsącz i przełóż do kielicha blendera. Dodaj umyte i pokrojone jabłko (nie musi być obrane). Blenduj przez kilka sekund, lub dłużej jeśli wolisz bardziej jednolitą masę (ja lubię czuć kawałki owoców, dlatego miksowałam bardzo krótko). Przełóż owoce do miseczki, dodaj płatki owsiane (celowo ich nie mieliłam – wydaje mi się, że taka konsystencja jest bardziej przyjemna dla podniebienia), cynamon, sól i rozbełtane jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż na średnim ogniu, bez tłuszczu, na patelni z nieprzywierającą powłoką. Smacznego!
placuszki-owsiane-jpgjpg owsianka2
Energia
(1 placek)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
107 kcal
3,7 g
2,5 g
19 g
2,2 g