Dzisiejsza propozycja jest idealna dla tych, którzy nie lubią zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Smażymy raz w tygodniu większą ilość placków, które następnie chowamy do lodówki. Kiedy mamy ochotę na szybki lunch, po prostu wyjmujemy chwilę wcześniej placek, smarujemy ulubionym sosem lub miękkim awokado, dodajemy pokrojone warzywa i gotowe. Mamy szybki, odżywczy posiłek à la tortilla.  I kto powiedział, że zdrowe gotowanie wymaga czasu? 🙂


Składniki (4 placki):

  • 1 szklanka dobrze zmielonej mąki z cieciorki (140 g)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka gazowanej wody
  • szczypta soli
  • opcjonalnie suszone zioła, czarnuszka, kminek, papryka
  • łyżeczka oleju do smażenia

Dodatki:
Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe):

  • awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem),
  • sałata,
  • czerwona kapusta,
  • papryka czerwona
  • możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera

 

PRZYGOTOWANIE

1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki.
2. Smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy posmarować przy pierwszym placku).

8

3. Odłóż placki na bok i pozwól im wystygnąć – po chwili powinny uzyskać bardziej elastyczną, łatwą do zwijania formę.
4. Posmaruj każdy z nich dojrzałym awokado (może być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika.
42 36 23112

 
WAŻNE WSKAZÓWKI
  • jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę  maki ziemniaczanej
  • do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników
  • smaż placek aż zrobi się sztywny i da się łatwo przewrócić na druga stronę
  • jeśli robisz mąkę z cieciorki w domu, zadbaj o jej właściwe zmielenie. Zbyt gruba spowoduje powstawanie grudek i rozpadanie się placków.
  • jeśli placki trudno rozprowadzić na patelni, możesz dolać odrobinę wody żeby uzyskać rzadszą konsystencję [tylko nie przesadź 🙂 ]
  • jeśli planujesz zabrać wrapy do pracy lub szkoły, musisz je czymś związać żeby się nie rozwijały (np. kawałkiem folii aluminiowej).
Energia
(1 placek bez dodatków)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
211 kcal
8,7 g
5,5 g
32 g
5 g

 

  • Przepis super, na pewno zagości u mnie w kuchni, idealny posiłek po treningu. ;D

  • Koniecznie muszę wypróbować 🙂

  • Świetny przepis. Na pewno wypróbuję, zwłaszcza, że jestem ciekawa jak smakowo sprawdzi się mąka z ciecierzycy.

  • Super 🙂 Chętnie wypróbuję taki przepis na lunch do pracy 🙂

  • Fajne rozwiązanie, pozdrawiam

  • smakowite!

  • Hmm… A zamiast mąki z ciecierzycy można pastę z ciecierzycy?

  • raczej nie 🙂