Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Choć glutenu z diety nie wykluczam, bardzo często mam ochotę zastąpić  potrawy na bazie mąki pszennej czymś innym, nowym. Obecnie mamy tak duży wybór różnego rodzaju mąk, kasz czy makaronów, że grzechem byłoby ograniczanie się do samej pszenicy;) Tym razem postanowiłam zmodyfikować swoje ukochane pierogi. Zobaczcie, co z tego wyszło.

Składniki (u mnie 25 sztuk, dość dużych)

  • 1 szklanka mąki gryczanej (najlepiej z kaszy niepalonej) + trochę do podsypywania
  • 1/2 szklanki mąki (nie mylić ze skrobią) ziemniaczanej – nadaje ciastu elastyczność, spaja je
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju – u mnie kokosowy
  • szczypta soli

Na farsz:

  • ok. 150 g jagód

Do podania:

  • zmiksowane jagody, śmietana, coś do posłodzenia (miód, ksylitol, syrop klonowy itd.)

1. Mąkę gryczaną wymieszaj z ziemniaczaną i solą. STOPNIOWO dolewaj wody i wyrabiaj ciasto rękoma (może parzyć, lepiej pomagać sobie łyżką albo tradycyjnie, siekając ciasto nożem) lub przy pomocy robota kuchennego. Na końcu dodaj olej i nadal wyrabiaj.
2. Wysyp odrobinę mąki na stolnicę, rozwałkuj niewielki fragment ciasta. Wycinaj kółka przy pomocy szklanki lub kubka, nakładaj jagody i zlepiaj brzegi.
3. Gotuj pierogi we wrzątku, ok. minuty od wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta, może to potrwać nieco dłużej lub krócej).

pierogi z jagodami 1 pierogi z jagodami 2 pierogi z jagodami 3 pierogi z jagodami 4

WSKAZÓWKI

  • ciasto powinno być miękkie i elastyczne, trochę jak plastelina.
  • woda musi być wrząca, ciepła nie wystarczy
  • mąka gryczana powinna być jak najdrobniej zmielona, zrobiona raczej z kaszy NIEPALONEJ, ze względu na delikatniejszy smak
  • ciasto najlepiej wałkować małymi partiami, żeby nie wysychało. Czekającą na swoją kolej część koniecznie należy przykryć ściereczką
  • ciasta nie można wałkować zbyt cienko, ponieważ może lekko pękać. Najlepiej samemu wyczuć odpowiednią grubość, nie powinno to być mniej niż 2 mm
  • podane proporcje wystarczyły mi na 25 pierogów, ale wycinałam dość spore i grube kółka. Osobom, które mają wprawę w lepieniu pierogów, na pewno wyjdzie więcej sztuk ze względu na cieńsze ciasto.

 

Energia
(1 sztuka)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
44 kcal
1 g
0,7 g
9 g
0,7 g
  • ciasto strasznie kleiło sie do wałka poddałam sie w trakcie 🙁

  • kurcze szkoda…podsypywanie mąką nic nie dało?

  • musze tego sprobowac

  • fajne 🙂 i mało kalorii 🙂

  • no bez glutenu, to na pewno nie beda to zwykle pierogi.. ja jak pierwszy raz gotowalam makaron i taka woda jak budyn byla a makaran na drugi dzien twardy jak kamień 😀 ale z czasem wszystkiego sie naucyzlam 😉

  • Anonimowy

    super cisato najlepsze jakie mi wyszło. gdybym zamieniła mąkę gryczaną na kokosową też wyjdą??

  • hmm chyba nie, kokosowa jest najlepsza do kruchych ciast, ciężko z niej zrobić takie elastyczne jak na pierogi:P

  • Anonimowy

    dzięki za odpowiedź, powiedz proszę czy mroziłaś takie pierogi?

  • nie, ale myślę że spokojnie można je mrozić jak zwykłe.