Zielona herbata i truskawki? Czemu nie. Niewielki dodatek herbaty matcha nie tylko nadaje lodom ciekawy kolor i smak, ale także wzbogaca je o antyoksydanty, składniki mineralne i witaminy. Takie lody możecie jeść bez wyrzutów sumienia 🙂

LODY BANANOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Składniki (1 porcja):

  • 2 zamrożone (pocięte i obrane) bardzo dojrzałe banany
  • 1/2 (lub więcej) łyżeczki herbaty matcha w proszku  (do kupienia tutaj – na hasło „powiedzdietomnie5” otrzymacie specjalną zniżkę)
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki wody (użyłam kokosowej, ale zwykła też może być)

Sos truskawkowy:

  • garść świeżych truskawek
  • 1/2 łyżki miodu
  • szczypta soli

1. Umyte truskawki zblenduj na mus z miodem i solą.
2. Banany wrzuć do kielicha blendera, zalej herbatą wymieszaną z wodą i miodem. Blenduj jak najkrócej, pomagając sobie mieszadełkiem. Zbyt długie blendowanie spowoduje roztopienie lodów.
3. Przełóż lody do miseczki, zalej musem truskawkowym. Smacznego!

lody z mrożonych bananów i truskawek

 

lody z mrożonych bananów i truskawek

 

lody z mrożonych bananów i truskawek
Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
371 kcal
3 g
1 g
91 g
5,4, g