Całkiem niedawno pokazywałam na fanpage przepis na błyskawiczne lody bananowe. Mrożone banany to ostatnio mój ulubiony produkt spożywczy. Nie tylko idealnie nadają się do lodów, ale i do koktajli w przeróżnych wersjach. Dobrze się komponują z owocami, warzywami liściastymi, mlekiem, orzechami czy kakao. Dziś chciałabym Wam je pokazać w wersji sycącego, gęstego shake’a, będącego połączeniem moich ukochanych smaków – kokosa i czekolady. Żeby nadać słodko-czekoladowego posmaku użyłam karobu. Pewnie większość z Was dobrze zna produkt, ale dla niewtajemniczonych mam kilka słów na jego temat.


Czym jest karob, jakie ma właściwości, gdzie kupić?

Karob jest produkowany ze strąków drzewa karobowego (chleb świętojański). W sklepach znajdziecie go głównie w trzech formach – płynnej (melasa), sproszkowanej (mączka chleba świętojańskiego) lub całych strąków. Dostaniecie go w przystępnej cenie w sklepach ze zdrową żywnością, a ostatnio nawet w większych marketach. Ja swój zamówiłam na bioindygo.pl – zainteresowanych odsyłam tutaj (na końcu wpisu znajdziecie specjalny kod rabatowy dla czytelników bloga).
karob właściwości

Sypki karob do złudzenia przypomina kakao, ale w przeciwieństwie do niego nie zawiera kofeiny ani teobrominy. To oznacza, że nie pobudza, nie powoduje nerwowości czy wzrostu ciśnienia krwi. Może być więc z powodzeniem podawany dzieciom. Ma naturalnie lekko słodki smak, dlatego idealnie sprawdza się w deserach, pozwalając przy tym ograniczyć dodatek substancji słodzących.

karob właściwości

 

******************************
 SHAKE BANANOWO-KOKOSOWY

Składniki (1-2 porcje):

  • 2 mrożone bardzo dojrzałe (przejrzałe) banany – przed mrożeniem warto je obrać i pokroić w plasterki
  • 1 szklanka zimnego mleka kokosowego – może być domowe lub z kartonu (do kupienia tutaj)
  • 1 łyżka karobu (proszek)  – (do kupienia tutaj)
  • 3 łyżki obranych orzechów ziemnych
  • 2-3 kostki lodu

Dodatkowo:

  • 1/5 szklanki mleka kokosowego
  • tarta gorzka czekolada
Banany wrzuć do blendera, zalej mlekiem, dodaj karob, orzechy i kostki lodu. Miksuj kilkanaście sekund, aż składniki się połączą. Nie blenduj za długo, żeby koktajl się nie ogrzał. Na dno szklanki wlej mleko kokosowe, na to wylej (na środek) masę bananową. Delikatnie wymieszaj, posyp tartą czekoladą. Pij zimne.

 

UWAGA!
Mam dla Was rabat na zakupy w sklepie bioindygo.pl. 
Jeśli w polu „kupon rabatowy” wpiszecie  
powiedzdietomnie5 
 otrzymacie specjalną zniżkę 🙂
  • Do kiedy jest ta promocja?

  • Kokos i banan to jedno z moich ulubionych połączeń. Muszę w końcu kupić karob, chętnie spróbowałabym takiego koktajlu.

  • Świetna propozycja na deser :).

  • Świetnie wygląda

  • Anonimowy

    Super wpis 🙂 A może zrobisz właśnie posta o sklepach internetowych z fajnymi produktami? Ostatnio chcę zrobić duże zamówienie i nie wiem gdzie je złożyć. W tym już naklepałam 200zł, ale dziwne, o pierwszy raz spotykam sie z tym, że przy takiej kwocie nie ma darmowej przesyłki

  • Próbowałam kiedyś zrobić coś podobnego, ale banany bardzo szybko się ogrzały. Nie wiem dlaczego, ale chciałam uzyskać gęstą, gładką konsystencję, więc miksowałam długo. Teraz postaram się ograniczyć miksowanie, żeby shake był zimny 🙂

    Co do korabu – gdzie w sklepach stacjonarnych można go kupić? Niestety ale nie opłaca mi się robić zakupów w sklepie internetowym dla jednego produktu, bo z wysyłką wychodzi dużo więcej, niż powinno.

  • Anonimowy

    Widziałam w Leclerku

  • bezterminowo.

  • Anna Bombera

    Fajny pomysł a może na wiedzieć ile to ma kalorii ?