Banalnie proste, energetyczne kulki, z delikatnym orzechem nerkowca w środku. Możecie je obtoczyć w proponowanych przeze mnie dodatkach lub wybrać zupełnie inne. Możecie też pozostawić kulki solo, w każdej wersji smakują świetnie 🙂

Składniki (10 sztuk wielkości orzecha włoskiego):

  • 10 (namoczonych na minimum godzinę) daktyli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 łyżka karobu/kakao
  • 10 orzechów nerkowca

Do obtoczenia:

  • nasiona chia
  • mielone orzechy
  • wiórki kokosowe
kulki orzechowo czekoladowe

 

kulki orzechowo czekoladowe

 

Orzechy włoskie zmiksuj w blenderze (nie za długo, niech pozostaną w sypkiej formie). Do kielicha blendera dorzuć karob i odsączone daktyle. Ponownie zblenduj. Wyjmij masę z kielicha, przełóż do miseczki. Delikatnie ugniataj  i formuj kule. Do każdej z nich włóż po 1 orzechu nerkowca i dokładnie zamknij. Obtaczaj kulki w wiórkach, nasionach lub orzechach 🙂

 

kulki orzechowo czekoladowe
kulki orzechowo czekoladowe