Składniki:

  • 90 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego (użyłam kokosowego z kartonu)
  • 2 łyżki mleczka kokosowego z puszki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić ziarenkami wanilii lub w drodze wyjątku cukrem z prawdziwa wanilia)
  • 1/3 szklanki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (powinien pachnieć kokosem)
  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini (kupicie tutaj)
  • szczypta soli

 

Kasze jaglaną ugotuj na mleku, ze szczyptą soli. Kiedy wchłonie cały płyn, zdejmij z ognia i odstaw pod przykrywką do wystygnięcia. Zimną kaszę zblenduj wraz z pozostałymi składnikami. Przełóż do pojemnika, włóż do zamrażarki na kilka godzin.
lody z kaszy jaglanej


WSKAZÓWKI

  • Lody najlepiej mieszać co pół godziny, żeby nabrały puszystej konsystencji. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, wyjmij je z zamrażarki kilka-kilkanaście minut przed zjedzeniem, żeby trochę odmarzły. Lody możesz polać np. roztopioną czekoladą lub musem owocowym.
  • Lody są bardzo sycące i mocno chałwowe – nielubiącym chałwy nie przypadną do gustu.
  • Ilość miodu można stopniować wg swoich upodobań.
  • Lody przed zamrożeniem muszą być zblendowane jak najdokładniej, na gładką masę.