Tiramisu chyba nie muszę nikomu przedstawiać. Ten pyszny deser doczekał się wielu odmian i wariacji, a ja dziś chciałabym pokazać Wam odchudzoną i zarazem łatwiejszą wersję. Taką, którą można od czasu do czasu zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Ze względu na składy rzadko używam sklepowych gotowców. W związku z tym biszkopt, czyli serce tiramisu, postanowiłam przygotować od zera. Nie jest to zbyt skomplikowane. Skoro mi wyszedł za pierwszym razem, to i Wam się uda 🙂 Pamiętajcie tylko, żeby przyłożyć się do ubicia białek. Miska powinna być metalowa, sucha, w żadnym wypadku nie może być tam ani kropli żółtka, tłuszczu czy nawet wody. Pilnujcie też, żeby ich nie „przebić”.

Składniki (6 porcji – jeśli użyjecie jednego większego naczynia, zamiast kilku mniejszych, deser będziecie mogli podzielić wg własnego zapotrzebowania):

Biszkopt (znaleziony tutaj):

  • 1/2 szklanki drobno zmielonego ksylitolu
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (nie można pominąć, odpowiada za sprężystość ciasta)
  • 5 jaj (żółtka i białka osobno, w temperaturze pokojowej) + szczypta soli do ubicia białek

Do nasączenia:

  • 1,5-2 szklanki mocnej kawy (w zależności od tego, ile biszkopt wchłonie)
  • 2-3 łyżki mocnego alkoholu (rum, whisky) – można pominąć

Masa serowa:

  • 2×150 g białe serki naturalne (u mnie serek Bieluch)
  • 2×200 serki naturalne homogenizowane 0% (u mnie Miss Talia)
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • kilka kropli esencji waniliowej

Dodatkowo:

  • 1 łyżka kakao (niesłodzone)
  • Truskawki – u mnie 6 sztuk, po 1 na porcję

BISZKOPT

1. Białka ubij w metalowej misce (zacznij od najmniejszych obrotów). Pod koniec ubijania dodawaj bardzo powoli ksylitol, cały czas ubijając. Kiedy masa będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier rozpuści się całkowicie, możesz zacząć dodawać żółtka. Dodawaj po jednym, cały czas ubijając.
2. Wyłącz mikser, dodawaj stopniowo mąkę do masy jajecznej, cały czas powoli mieszając metalową łyżką.
3. Przelej ciasto do okrągłej formy (jeśli nie jest silikonowa, posmaruj ją wewnątrz tłuszczem).
4. Piecz około 30 minut w 170 stopniach.
5. Kiedy biszkopt będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i upuść z wysokości ok. 40 cm (w formie).
6. Odstaw do wystygnięcia (najlepiej w uchylonym piekarniku)
bezglutenowy biszkopt

 

bezglutenowy biszkopt

UKŁADANIE WARSTW (biszkopt, serek, biszkopt, serek, kakao, truskawki)

1. Zaparz kawę i odstaw (koniecznie!) do wystygnięcia. Następnie wymieszaj ją z alkoholem, jeśli używasz.
2. Wymieszaj serki z ksylitolem i wanilią.
3. Przygotuj 6 szklanek/pucharków lub jedno większe naczynie. Podziel biszkopt na 12 części. Każdy kawałek ciasta zanurz na krótką chwilę w kawie, następnie delikatnie ułóż na dnie naczynia. Przełóż warstwą serka, na to połóż kolejny nasączony biszkopt. Posmaruj cienką warstwą serka, posyp (najlepiej przez małe sitko) niewielką ilością kakao, ułóż przekrojone truskawki.

4. Włóż do lodówki na kilka godzin. Smacznego!tiramisu2

100 g tortu tiramisu to średnio 335 kcal,  natomiast 100 g mojej wersji to 140 kcal. 

Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
307 kcal
16,7 g
9 g
40 g
1,1 g