Składniki (1 porcja):

  • 1/6 szklanki nasion chia
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • słodzik – u mnie łyżeczka ksylitolu
  • wanilia – np. 1/4 łyżeczki ekstraktu lub szczypta ziarenek z laski
  • 1/2 jabłka, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka płatków kokosowych (lub wiórki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka miodu do polania

1. Nasiona chia zalej zimnym mlekiem, dodaj ksylitol i wanilię, wymieszaj.
2. Włóż do lodówki na minimum kilka godzin, aż napęcznieje. Pudding trzeba co jakiś czas mieszać, dlatego najlepiej trzymać go w zamkniętym słoiku – wstrząsamy nim podobnie jak shakerem.
3. Wyjmij z lodówki, przełóż do miseczki. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka, posyp cynamonem i płatkami kokosowymi. Polej miodem w razie potrzeby.

z jablkiem 2 z jablkiem1

Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
347 kcal
5,8 g
18 g
46,4 g
14 g