Do wykonania dzisiejszego bezglutenowego spodu będziecie potrzebować przede wszystkim mąki gryczanej. Polecam zrobić ją samemu – wyjdzie znacznie taniej niż za kupioną w sklepie. Potrzebny będzie jedynie blender (ewentualnie młynek do kawy) i kasza gryczana. Możecie użyć kaszy palonej lub niepalonej. Ta pierwsza jest łatwo dostępna, tania, ale ma także bardziej wyrazisty smak i mniej substancji odżywczych. Niepalona natomiast jest delikatna w smaku i zawiera więcej wartościowych składników. Wybór należy do Was, ale ja zdecydowanie polecam niepaloną (białą).

Składniki (4 porcje):
Ciasto:

  • 170 g mąki z kaszy gryczanej
  • 40 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (uwaga na gluten)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oleju
  • 125 ml cieplej wody

Dodatki

  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego/pasty pomidorowej/dobrej jakości ketchupu
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy wg tego przepisu
  • ok. 75 g szpinaku
  • 1 kula mozzarelli w zalewie (125 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe
1. Siemię lniane zmiel młynkiem do kawy lub blenderem, wymieszaj z mąką gryczaną, proszkiem do
pieczenia i solą. Dodaj olej a następnie stopniowo wlewaj wodę, ciągle wyrabiając ciasto.
2. Z ciasta uformuj kule, następnie przełóż na blachę z papierem do pieczenia i rozwałkuj na
cienki placek o średnicy ok. 27-30 cm.
3. Włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
4. W tym czasie podduś szpinak na patelni, aż liście zwiędną.
5. Wyjmij pizzę z piekarnika, posmaruj przecierem i posyp przyprawą. Następnie dodaj porwany na
kawałki ser, szpinak i pokrojone pomidorki.
6. Piecz jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści.
Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
312 kcal
15 g
14,6 g
33,7 g
5,6 g