Oto pełna składników odżywczych i błonnika miska, która kolorami nawiązuje do zbliżającej się wielkimi krokami wiosny 🙂 Na obiad lub kolację. Smacznego!

Składniki (2 porcje):

  • 2 średnie marchewki – obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 8 brukselek –  pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 żółta papryka – pokrojona w drobne paski
  • garść zielonych liści, np. jarmużu – bez łodyg, drobno posiekane
  • 1 szklanka gotowanej ciecierzycy
  • pestki z 1 granatu
  • 1 burak – obrany i starty na grubych oczkach
  • 1 dojrzałe, miękkie awokado – obrane i  pokrojone w plasterki
  • łyżeczka oleju do smażenia

Sos miodowo-musztardowy:

  • 3 łyżki oleju nierafinowanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Sos:
Wszystkie składniki na sos wymieszaj do połączenia, najlepiej w małym słoiczku. Dopraw wg uznania.

Sałatka:
1. Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj marchew, paprykę, brukselkę, jarmuż i ciecierzycę. Smaż kilka minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie.
2. Przełóż warzywa do miski, posyp tartym (surowym) burakiem i pestkami granatu. Obok ułóż pokrojone awokado i całość polej sosem.

Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
568 kcal
14 g
35 g
59 g
19 g