Ten pudding to była miłość od pierwszego wejrzenia. Zobaczyłam go na tym blogu (link) i po prostu nie mogłam go nie zrobić. Wygląda obłędnie, granat bardzo fajnie kontrastuje z czekoladą. Nie tylko wizualnie, ale też smakowo. No i ten kokos!:)

Składniki (1 porcja):

  • 1/6 szklanki nasion chia (pudding będzie gęsty, możesz dodać mniej nasion)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (z kartonu)
  • 1-2 łyżeczki miodu (może być inny słodzik)
  • wanilia – np. 1/4 łyżeczki ekstraktu lub szczypta ziarenek z laski

    Do podania:

  • kilka nasion granatu
  • 2 kostki gorzkiej czekolady, posiekane i/lub starte  (użyjcie porządnej czekolady – kilka składników, najlepiej zero lub minimalne ilości cukru, jak najwięcej kakao)
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych

1. Nasiona chia zalej zimnym mlekiem, dodaj miód i wanilię, wymieszaj.
2. Włóż do lodówki na kilka godzin. Pudding trzeba co jakiś czas mieszać, dlatego najlepiej trzymać go w zamkniętym słoiku – wstrząsamy nim podobnie jak shakerem.
3. Wyjmij pudding, wstrząśnij porządnie, przełóż do szklanki. Posyp wiórkami, czekoladą i na końcu ozdób granatem.Kokosowy pudding chia z granatem i czekoladą.Kokosowy pudding chia z granatem i czekoladą.

Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
350 kcal
6,4 g
22 g
33 g
13 g