Nie powiem, że kocham jarmuż miłością bezgraniczną, ale świadoma jego zalet staram się go jak najczęściej przemycać w przeróżnych kombinacjach. Próbowałam robić z niego chipsy, ale nie zachwyciły mnie. Za to przypadło mi do gustu dzisiejsze połączenie z grzybami, tofu i brązowym ryżem. W takiej formie mogę jadać te zielone liście nawet codziennie. Pamiętajcie, że jarmuż to jeden z najbardziej gęstych odżywczo pokarmów, dlatego zdecydowanie warto dać mu szansę 🙂



Składniki (2 porcje):

  • 100 g ryżu brązowego
  • 160 g stripsów z tofu Polsoja (można zastąpić pokrojonym tofu marynowanym)
  • 2 garści jarmużu – może być bez łodyg, porwany na małe kawałki
  • 200 g pieczarek – pokrojone w plastry
  • 100 g boczniaków  – pokrojone w paski
  • 1 cebula – drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku – drobno pokrojone
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

1. Ugotuj ryż.
2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów odparuje,a cebula będzie miękka.
3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż, czosnek oraz paprykę, sól i pieprz. Zalej wodą, wymieszaj, przykryj i duś  przez około 2-3 minuty.
4. Sprawdź czy jarmuż jest miękki, wtedy zdejmij z ognia. Wymieszaj z sokiem z cytryny i sosem sojowym.

Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
351 kcal
16 g
12 g
45 g
6 g