Dzisiaj przepis idealny na drugie śniadanie – pyszne batony, które łączą w sobie słodki i słony smak. Do tego zaspokajają chęć na słodycze i uczucie głodu na długi czas.

Składniki (18 sztuk):

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 2 szklanki obranych orzechów ziemnych niesolonych, nieprażonych
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki suszonych jagód goji
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • łyżka wiórków do posypania


Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki (oprócz oleju i soli) wrzuć do blendera kielichowego. Blenduj chwilę, mieszając w razie konieczności.
2. Przełóż do miski, dodaj olej i sól. Wyrabiaj rękoma kilka minut, aż masa będzie lepka i zwarta. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę więcej oleju.
3. Wyłóż foremkę folią spożywczą, następnie wypełnij ją masą. Dobrze dociśnij i wyrównaj, powinna być jak najmocniej ugnieciona. Posyp wierzch wiórkami, jeszcze raz dociśnij i włóż do zamrażarki na godzinę.
4. Wyjmij z zamrażarki i pokrój na dowolną ilość kawałków (u mnie wyszło 18 porcji wielkości widocznej na zdjęciu).
5. Przechowuj w lodówce, najlepiej każdy owinięty folią spożywczą – będą od razu gotowe do zabrania w drogę.

Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
191 kcal
5 g
14,6 g
10,6 g
2,7 g

 

fit batony orzechowe

 

fit batony orzechowe

 

fit batony orzechowe przepis