Dziś mam dla Was przepis na wielką michę sałatki warzywnej, bogatej w ogromne zasoby antyoksydantów, witamin, składników mineralnych i błonnika. Zimą mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw, ale to nie znaczy że możemy osiąść na laurach. Wręcz przeciwnie – nie wolno nam z rezygnować z warzyw, bo to właśnie w okresie zimowym są nam najbardziej potrzebne.

 

Zielona papryka obfituje w kwas foliowy
Żółta papryka to cenne źródło luteiny, dbającej o nasz wzrok
Marchew to skarbnica karotenoidów, które wspomagają naszą odporność, poprawiają stan cery oraz dbają o wzrok
Czerwona kapusta dzięki antocyjanom wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i procesami starzenia
Ogórek zawiera mnóstwo potasu, który wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie krwi
Pomidor to bogactwo witaminy C
Pestki dyni zawierają dobre tłuszcze, które zwiększają przyswajanie witamin zawartych w warzywach (A, E, K). To także źródło wielu witamin i minerałów, w tym m.in. cynku, który wspomaga walkę z trądzikiem.

Składniki
Sałatka:

  • 1/3 małej główki czerwonej kapusty
  • 5 marchewek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni/słonecznika

Sos musztardowy:

  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 3/4 szklanki wody

1. Kapustę i paprykę pokrój w drobne paski. Marchewki obierz, następnie (najlepiej obieraczką) także pokrój w cienkie paski. Ogórka pokrój w plasterki, pomidory w ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszaj i posyp sezamem oraz pestkami.
2. Przygotuj sos – wszystkie składniki połącz ze sobą np. w słoiku. Sałatkę polej sosem i wymieszaj.