Całkiem niedługo, bo już 4 lutego, tłusty czwartek. Chciałabym przedstawić Wam kilka zdrowszych alternatyw na ten dzień i udowodnić, że wcale nie musimy opychać się kilogramami pączków. Zawsze mamy wybór – możemy całkowicie zbojkotować tradycję, ale możemy też trochę zaszaleć w kuchni i zrobić pączki…bez pączków. Ten bardzo prosty, ale efektowny przepis możecie wykorzystać nie tylko w tłusty czwartek, ale też w chwilach słabości, w ramach małej przekąski, deseru czy drugiego śniadania. Wygląda i smakuje rewelacyjnie, a przy tym (jak zwykle) jest przezdrowe! 🙂  Do zrobienia oszukanych pączków potrzebujemy kilku jabłek (czyli bazy), smarowidła, dodatków wg uznania i ewentualnie jakiejś polewy.

1. Baza plus coś do smarowania:

Całe jabłka kroimy w krążki wysokie na ok. 1,5-2 cm. Następnie czymś, co jest zakończone małym i okrągłym otworem (np. butelką) wykrawamy dziurki w środku – powstaje kształt podobny do pączka z dziurką. Teraz naszą przekąskę smarujemy kremem, do którego przykleimy dodatki. Ja użyłam domowego masła orzechowego na zmianę z nutellą z awokado (zblendowane awokado + kakao + miód).

2. Dodatki do  posypania:

Użyjcie tego, co macie pod ręką. U mnie to były (w kolejności ze zdjęcia, od lewej):

1. Płatki kokosowe + rodzynki (można je chwilę pomoczyć w gorącej wodzie) + nasiona chia
2. Rodzynki + pokrojone daktyle suszone + płatki migdałów
3. Pokruszone pestki dyni + płatki migdałów
4. Rodzynki + pestki dyni + pokruszone płatki kukurydziane
5. Namoczone na chwilę jagody goji + pokrojone daktyle suszone
6. Płatki kokosowe + jagody goji

3. Do polania „pączków”:
Można użyć lukru z ksylitolu (robimy tak jak ten ze zwykłego cukru) albo czekolady z oleju kokosowego – 2 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżeczki kakao + 1-2 łyżeczki miodu, wszystko mieszamy na małym ogniu, do połączenia składników.