Dziś mam dla Was pyszny zamiennik mięsnych kotletów. Pyszne, lekkie, nie ociekają tłuszczem. I co najważniejsze pełne zdrowia. Kapusta czerwona to przede wszystkim źródło antocyjanów (przeciwutleniaczy), którym zawdzięcza swój piękny kolor. A więc mamy tu walkę z wolnymi rodnikami i procesami starzenia. Do tego mnóstwo wapnia, magnezu, potasu, witamin z grupy B czy witaminy A. Te kotlety zdecydowanie wygrywają z tradycyjnymi mielonymi pod względem wartości odżywczych. No i jak wyglądają! 🙂

Składniki (20 sztuk):

  • 900 g posiekanej kapusty czerwonej (bez zewnętrznych liści i głąba)
  • 150 g płatków owsianych (lub gotowej mąki owsianej)
  • 40 g siemienia lnianego (najlepiej niemielonego)
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1,5 łyżeczki kminku mielonego
  • łuskany słonecznik na panierkę – ok 200 g powinno wystarczyć na wszystkie kotlety
1. Zmiel kapustę  – najlepiej zrobić to w blenderze kielichowym, ale można też zetrzeć na tarce albo bardzo drobno posiekać.
2. Płatki zmiel na mąkę w blenderze, to samo zrób z siemieniem. Jeśli nie masz blendera, kup gotową mąkę owsianą a siemię zmiel w młynku do kawy lub ewentualnie kup mielone.
3. Do kapusty dodaj mąkę owsianą, siemię i kminek. Wbij dwa jajka, następnie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
3. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni.
4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
5. Formuj niewielkie kotlety i obtaczaj je w słoneczniku z dwóch stron. Mogą się lekko rozpadać, dlatego rób to delikatnie 🙂
6. Piecz ok 15-20 minut. Odstaw do lekkiego wystygnięcia. Kiedy woda wyparuje, kotlety lekko stwardnieją i nabiorą zbitej konsystencji. Nie powinny się rozpadać.
dietetyczne kotlety bez mięsa
Energia 
(1 sztuka)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
116 kcal
5 g
6 g
11,5 g
1,7 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
5,8 %
10 %
8,5 %
4,2 %
6,6 %