Od dawna miałam ochotę upiec wielkie, czekoladowe ciastka z orzechami. W końcu się zebrałam i o to są 😉 Bogate w błonnik, z pysznym posmakiem masła orzechowego. Polecam od czasu do czasu zabrać ze sobą jako drugie śniadanie. Na zdjęciu wyglądają na mniejsze niż w rzeczywistości, ale uwierzcie mi że są spore i spokojnie można się jednym najeść.

Składniki (7 dużych ciastek):

  • 3/4 szklanki mąki owsianej razowej
  • pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki mąki pszennej białej
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • łyżka kakao
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 2 czubate łyżeczki oleju kokosowego
  • 2,5 łyżki masła orzechowego – najlepiej bez cukru i oleju palmowego
  • 1 duże jajko

Dodatki:

  • ulubione orzechy lub suszone owoce – u mnie orzechy laskowe i rodzynki.

Przygotowanie:
1. Wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj rozpuszczony olej, masło orzechowe i jajko. Wyrób ciasto.
2. Podziel ciasto na 7 części, z każdej uformuj dużą kulkę. Następnie rozłóż je na blasze z papierem do pieczenia i każdą spłaszcz na kszałt dużego ciastka.
3. Do każdego ciastka włóż kilka wybranych dodatków, np. pokruszone orzechy.
4. Piecz ok. 20-25 minut w 170 stopniach.

Energia 
(1 sztuka)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
275 kcal
5,8 g
11,4 g
45 g
2,7 g