Muffiny pachnące miodem, cynamonem i jabłkami. Pyszne, wilgotne i puszyste. Bez cukru, słodzone miodem i tartymi jabłkami. Takich kalorii nie musicie się bać 🙂

 

Składniki na 12 sztuk:

Suche:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżeczka cynamonu
  • 3 duże łyżki maku

Mokre:

  • 3 jabłka
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 100 jogurtu greckiego
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego

1. Jabłka obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
2. Mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Dodaj mak.
3. W osobnej misce ubij białka jaj, następnie dalej miksując dodaj miód. Wyłącz mikser i dodaj żółtka, olej i jogurt. Delikatnie wymieszaj.
4. Do masy wsyp suche składniki, następnie dodaj starte jabłka i wymieszaj łyżką.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
6. Formę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, napełnij każdą ciastem (prawie do pełna). Możesz posypać babeczki makiem i/lub ulubionymi bakaliami.
7. Piecz ok. 25 minut.
8. Pozostaw do wystygnięcia.

dietetyczne muffiny jabłkowe

dietetyczne muffiny jabłkowe

Energia 
(1 sztuka)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
184 kcal
5 g
5,7 g
28 g
3,8 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
9 %
10 %
8 %
10 %
15 %