Wszyscy wiemy, że podstawą smacznej potrawy, oprócz dobrej jakości produktu, są przyprawy. Zdarza się, że z braku czasu idziemy na łatwiznę i zamiast kombinować z różnymi mieszankami, kupujemy po prostu sklepowe. Do pizzy, mięsa, kurczaka, ryb czy nawet ziemniaków – wybór jest naprawdę duży. Niestety czasem nie zdajemy sobie sprawy, że nawet takie pozornie nieszkodliwe mieszanki kryją w sobie mnóstwo niechcianych dodatków. Okazuje się, że nie tylko możemy znaleźć nadmiar soli i glutaminianu, ale też mąkę, cukier, karmel czy olej.
Spójrzcie na skład jednej z dostępnych na rynku przypraw do mięs:
1. Czerwona przyprawa do mięs
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki cząbru
- 1 łyżeczka pieprzu
2. Przyprawa do marynowania mięs
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- 1 łyżeczka lubczyku
3. Przyprawa do ryb
- 1 łyżeczka szałwii
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
4. Przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
5.Przyprawa do zup
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 3 łyżki suszonej włoszczyzny
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka kurkumy
6. Przyprawa do pizzy
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka bazylii
- 2 łyżki suszonej cebuli
- szczypta tymianku
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku
7. Przyprawa do ziemniaków
- 4 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka koperku
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
8. Przyprawa do spaghetti bolognese
- 1,5 łyżeczki suszonej cebuli
- 1 czubata łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki szałwii
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu