Kolejny przepis na święta – razowe pierogi ze śliwkami. Nie są typowe, pod względem sklejania raczej przypominają włoskie ravioli. Nie mam wprawy w lepieniu pierogów, dlatego robię to po swojemu – nakładam na siebie dwa wycięte kółka (jedno z farszem), po czym łączę palcami. Można też spróbować innego sposobu, który pozwoli na uzyskanie podobnego efektu – ciasto wałkujemy, dzielimy na pół. W równych odstępach nakładamy farsz, po czym przykrywamy drugą połową, ugniatamy i wycinamy kółka lub kroimy nożem na kwadraty. Każdy ma swoją technikę, ale najważniejsze żeby smakowało i wyglądało 😉

Składniki (40 sztuk):

  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)
  • 1 szklanka ciepłej wody

Farsz i sos

  • 300 g śliwek bez pestek (użyłam mrożonych)
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 cm startego imbiru

1. Mąkę zagnieć z wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki – najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
2. Przygotuj farsz i sos – śliwki pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i zalej wodą. Poduś kilka minut, następnie dodaj miód, imbir, migdały i cynamon. Zamieszaj, po czym przecedź śliwki (powstałego płynu nie wylewaj!).
3. Płyn, który wypłynął ze śliwek podgrzej na małym ogniu, aż uzyska konsystencję sosu.
4. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj cienko (żeby się nie kleiło, podsyp wałek i blat niewielką ilością mąki). Wycinaj kółka – moje miały średnicę 5,5 cm. Na jedno kółko kładź farsz, następnie przykrywaj drugim i sklejaj boki.
5. Wrzucaj po kilka sztuk pierogów na wrzącą wodę z łyżką oleju. Wyjmuj łyżką cedzakową po
ok. 30 sekundach od wypłynięcia na wierzch.
6. Gotowe pierogi polej sosem, ewentualnie posyp cynamonem lub płatkami migdałów.

Energia (10 sztuk)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
433 kcal
14 g
6,2 g
77,7 g
10,5 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
21,7 %
28 %
8,9 %
28,8 %
42 %
  • Ajj, z chęcią bym zjadła takie na święta, zamiast tych nudnych z kapuchą i grzybami;)

  • Ojej, tylko nie śliwki! Ja śliwki tylko na świeżo 😀

  • Wyglądają inaczej, wyglądają zdrowo – spróbowałabym z chęcią 🙂

  • Uwielbiam pierogi, chociaż do tych z owocami ciężko mi się przekonać 🙂

  • Ciekawa propozycja, może uda mi się w te święta, wykorzystać ten przepis.

  • Wyglądają obłędnie 🙂

  • Szukam właśnie jakiejś alternatywy na świąteczne, tradycyjne przepisy… Te pierożki wyglądają pysznie! 🙂

  • ciasto po ugotowaniu jest pewnie twarde z tej mąki?

  • Pierogi nie są tak lekkie i pulchne jak z białej mąki, ale nie powiedziałabym że są twarde. Są cięższe i bardziej sycące.

  • Ale mi narobiłaś smaka na pierogi!

  • Super pomysł . Pięknie wyglądają .;]

  • Od czasu do czasu, zdarza mi się podobne przyrządzić. Zazwyczaj gdy mam spotkanie z koleżankami 🙂