Dzisiaj przekonałam się, że trufle z kakao jednak nie są wdzięcznym obiektem do fotografowania. Nie są również sprzymierzeńcem porządku w kuchni – wszędzie, dosłownie wszędzie jest kakao. Ale to nic, bo smak rekompensuje wszystko. Nie jest to typowy fit czy dietetyczny przepis. Poszłam na spory kompromis w kwestii składników, dlatego niech to będą słodycze od tzw. wielkiego dzwonu. Podstawę stanowią twaróg i czekolada. Jeśli wasz ser okaże się zbyt suchy, możecie dolać więcej mleka. Jeśli z kolei będzie zbyt mokry, musicie po prostu lepiej go odsączyć z serwatki. Co do czekolady, to nie każda gorzka sie nada – niektóre bardzo trudno roztopić, tworzą się grudki. Na pewno sprawdzi się gorzka o zawartości 74% kakao z Lidla, fajnie się topi i nadaje się też do robienia polewy. Ma krótką listę składników, dużą zawartość kakao, ale niestety także cukier. Wciąż szukam tej idealnej, póki co muszę zadowolić się tą.

Wracając do przepisu, oto twarogowo-czekoladowo-jagodowe kulki, które powstawały w wielkich bólach. Mimo wszystko warto było się pomęczyć! Są delikatne, nie za słodkie, ale też nie za bardzo gorzkie, lekko jagodowe.

Składniki (ok. 20 sztuk wielkości orzecha włoskiego):

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 100 g czekolady gorzkiej (minimum 70% kakao)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • spora garść jagód
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao +2-3 do obtoczenia kulek

1. Twaróg odsącz z serwatki – wyłóż go na sitko i przykryj czymś ciężkim na minimum godzinę –  sama powinna spłynąć.
2. Jagody (świeże lub rozmrożone) zmiksuj/zblenduj na gładką masę z twarogiem, mlekiem, kakao i ksylitolem.
3. Do masy serowej dodaj roztopioną (na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej) czekoladę.Wymieszaj.
4. Obsyp dłonie kakao, następnie formuj kulki z masy i obtaczaj w kakao.
5. Włóż do lodówki, aż stwardnieją. Twarogowe trufle z jagodami

Energia 
(1 kulka)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
64 kcal
4,5 g
3 g
5,3 g
0,8 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
3,2 %
9 %
4,2 %
2 %
3 %