Pieczenie i dekorowanie pierników to chyba jedna z najprzyjemniejszych części przygotowań do świąt. Można wtedy puścić wodze fantazji i przez chwilę poczuć się jak małe dziecko. Genialny sposób na relaks i oderwanie od problemów życia codziennego. W tym roku postanowiłam upiec dwa rodzaje pierników – pierwszy z nich bardziej klasyczny, na mące razowej i miodzie, raczej nie ma tu wielu udziwnień. Drugi przepis (o ile wyjdzie) będzie już mniej tradycyjny, planuję trochę poeksperymentować.

Składniki na kilkadziesiąt sztuk:

  • 550 g mąki pszennej razowej,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej typ 405
  • 300 g miodu naturalnego, lejącego
  • 70 – 100 g drobno zmielonego ksylitolu
  • 120 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • opcjonalnie kakao dla nadania koloru (2 łyżeczki).
  • szczypta soli

Domowa przyprawa korzenna:

  • cynamon mielony (4 łyżeczki),
  • goździki mielone (2 łyżeczki),
  • kardamon mielony (2 łyżeczki),
  • gałka muszkatołowa mielona (1 łyżeczka),
  • kolendra mielona (1/2 łyżeczki)
  • imbir mielony (2 łyżeczki)


Przygotowanie:

1. Masło topimy z ksylitolem.
2. Przyprawy dodajemy do miski z przesianą mąką, kakao, solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem.
3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty.
4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach.
5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami.

**************************************************************************
LUKIER

Podstawa, czyli biały lukier – ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną gorącej wody i sokiem z cytryny. Robię to zawsze na oko, tak żeby powstała odpowiednia konsystencja. Kolorowy lukier uzyskałam metodą domową (oprócz błękitu i jasnozielonego, który wyjątkowo zrobiłam za pomocą  barwników) dodając w niewielkich ilościach różnych produktów spożywczych:

  • Żółty – kurkuma
  • Pomarańczowy – kurkuma i sok z buraka; ewentualnie sok z marchewki
  • Ciemnozielony – odrobina soku ze szpinaku i młody jęczmień w proszku.
  • Fioletowy – sok z jagód i sok z buraka

Może się zdarzyć, że za bardzo rozrzedzicie lukier np. sokiem z buraka. Dodajcie wtedy więcej pudru z ksylitolu. Jeśli zdecydujecie się jednak na zakup gotowych kolorów, koniecznie przeczytajcie mój wpis o bezpiecznych barwnikach w żywności – klik.

**************************************************************************
DODATKI

Jak widzicie na zdjęciu, użyłam zarówno sztucznych dekoracji (nie mogłam się oprzeć cukrowym śnieżynkom) jak i naturalnych – czarny sezam, jagody goi, płatki migdałów. Oprócz tego możecie użyć także:

  • rodzynek,
  • suszonej żurawiny
  • pestek słonecznika czy dyni,
  • skórki z cytryny/pomarańczy/limonki,
  • zmielonych orzechów
  • wiórków kokosowych.

Miłej zabawy! 🙂