Pieczone warzywa świetnie wpisują się w jesienno-zimowy klimat, szczególnie dzięki obecności kasztanów. Mogą być świetnym dodatkiem do obiadu, ale można je też jeść solo. Bałam się, że wyjdą trochę nijakie, ale na szczęście są przepyszne. Dużo daje tutaj bulion, dlatego postarajcie się, żeby był jak najlepszej jakości. Idealny oczywiście będzie domowy, ale w ostateczności możecie użyć także kostki rosołowej – najlepiej ekologicznej, bez glutaminianu sodu, na bazie naturalnych składników.

Składniki (4 porcje):

  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 200 g obranych kasztanów jadalnych
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 50 g oleju kokosowego
  • 150-200 g bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka tymianku

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
2. Pietruszkę i marchewki obierz, pokrój w krążki. Pora pokrój w półksiężyce.
3. Ułóż warzywa w formie do pieczenia, polej olejem kokosowym. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem.
4. Piecz ok. 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Dodaj do warzyw obrane i pokrojone kasztany, na to połóż posiekaną kapustę i zalej bulionem.
6. Piecz jeszcze ok. 10 minut, podawaj gorące.

pieczone warzywa z kasztanami dietetyczne

 

Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
340 kcal
10 g
13,5 g
50,7 g
11,5 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
17 %
20 %
19 %
19 %
46 %