Nie ma chyba lepszego sposobu na jesienny podwieczorek, niż pieczone jabłka. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach – mocno słodkie z nadzieniem bananowo-owsianym, pięknie pachnące cynamonem oraz w bardziej letnim wariancie, z malinami, kokosem i migdałami. Którą wersję wolicie? 🙂

Składniki (farsz łącznie na 6 jabłek):

Nadzienie 1:

  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 orzechy włoskie
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka płatków owsianych

Nadzienie 2:

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 garść malin (jeśli mrożone, weź trochę więcej i odstaw do rozmrożenia)+ Dodatkowo ok. 2 łyżki płynnego miodu do polania.

1. Zetnij wierzch jabłek, następnie wydrąż środek (nie za dużo, zostaw trochę po bokach)
2. Przygotuj 1 farsz – banana rozgnieć widelcem, dodaj pokruszone orzechy i resztę składników.
3. Przygotuj 2 farsz – maliny wymieszaj z migdałami i wiórkami.
4. Nadziej jabłka, następnie polej miodem i przykryj je ściętym daszkiem.
5. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach – czas zależy od wielkości i dojrzałości jabłek.

Energia (1 jabłko)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
Z farszem bananowo-owsianym
222 kcal
2,5 g
5,7 g
44 g
5,7 g
Z farszem malinowym
176 kcal
2,2 g
4,9 g
34,8 g
6,6 g