Wszyscy, którzy czytają mojego bloga regularnie wiedzą, że uwielbiam kokosowy smak i zapach. Stąd moja miłość do oleju kokosowego, mleczka, wiórków i tym podobnych. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na nieco podkręconą wersję batoników kokosowych w polewie czekoladowej. Dla przełamania dodałam odrobinę soku i skórki z cytryny. Sprawdźcie sami jak wyszło i koniecznie dajcie znać, czy smakowało. Z podanych proporcji wyszło mi 15 batoników, wielkością przypominających połówki Bounty.

Składniki (15 sztuk):

  • 2,5 szklanki wiórków kokosowych
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Polewa:

  • 1,5 łyżeczki ksylitolu
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • kilka kropli soku z cytryny

lub

  • kilka kostek gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70%

Do dekoracji:

  • skórka cytrynowa
  • kilka zmielonych orzechów, np. włoskich

1. Wiórki wraz z pozostałymi składnikami zblenduj na gładką masę. Następnie mocno ugnieć rękoma i uformuj 15 małych batoników lub kulek. Staraj się, żeby były jak najbardziej „zbite”.
2. Ułóż na talerzu i włóż na kilka minut do zamrażarki (lub na kilkanaście do lodówki).
3. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody i soku z cytryny.
4. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito kakao i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
5. Wyjmij batony z lodówki i ułóż je ciasno koło siebie – będzie łatwiej pokryć je polewą.
6. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj z góry batoniki polewą, następnie posyp orzechami i skórką cytrynową.
7. Przechowuj w lodówce.

Energia
(1 batonik)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
167 kcal
1,5 g
15 g
6 g
1,6 g