Królowa kasz w wersji słodko-słonej. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam pieczone ziemniaki, ale spokojnie można się bez nich obejść (szczególnie, jeśli przygotowujemy kaszę rano, na śniadanie). Jeśli nie macie w planach pieczenia ciasta czy czegokolwiek innego w piekarniku, nie rozgrzewajcie go specjalnie na ziemniaki – to niezbyt ekonomiczne 🙂


Składniki (4 porcje):

  • 2 małe lub 1 duży słodki ziemniak + łyżeczka oleju
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 200 g kaszy jaglanej
  • garść rodzynek
  • 50 g posiekanych pistacji
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Do podania:

  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • oliwa/olej
1. Kaszę jaglaną wypłucz 2-3 razy i ugotuj na sypko.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki pokrój na kilka części, następnie posmaruj olejem, dopraw solą i pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20-25 minut, aż zmiękną.
3. Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę połącz z rodzynkami, pistacjami, pestkami dyni i ziemniakami. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
4. Przed podaniem posyp natką pietruszki, polej odrobiną oleju i skrop sokiem z cytryny.
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
425 kcal
12,7 g
17 g
60 g
5,5 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
21,25 %
25,4 %
24 %
22 %
22 %