Kolejny szybki lunchbox, tym razem bezglutenowy. Trochę na przekór jesiennej aurze, bo w słonecznych barwach uzyskanych dzięki pomarańczowym pomidorom. Do tego kukurydziany makaron, który swoją drogą polecam nie tylko bezglutenowcom.

Składniki (1 porcja):
  • 80 g (1 szklanka) makaronu bezglutenowego penne (użyłam kukurydzianego z Biedronki)
  • 2 pomarańczowe pomidory
  • 8 czarnych oliwek
  • kilka listków świeżego szpinaku    

Sos:

  • 1 łyżka oleju nierafinowanego (np. rzepakowy)
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz

 

1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu
2. Do odcedzonego i zimnego makaronu dodaj pokrojone w niewielkie kawałki pomidory i oliwki.
3. Dodaj surowy szpinak. Możesz odciąć twarde łodygi, jeśli nie używasz młodych liści.
3. Zrób sos – w małym słoiczku lub w szklance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Polej sałatkę sosem i wymieszaj wszystko potrząsając garnkiem/miską.
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
482 kcal
12 g
15 g
79 g
7 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
24 %
24 %
21,5 %
30 %
28 %